АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је историчар и академик Димитрије Богдановић

На данашњи дан, 11. октобра 1930. године у Београду је рођен историчар и академик Димитрије Богдановић.

Након оновне школе и гимназије, завршио је шесторазредну богословију и Богословски факултет Српске православне цркве у Београду, а потом студирао на Правном факултету Београдског универзитета, где је дипломирао 1961. године. Ту је уписао и постдипломске студије на групи за правну историју. Докторирао је четири године касније на Филозофском факултету у Београду. У времену између завршетка студија и одбране докторске дисертације радио је као суплент у Богословији Свети Сава и као правник у привреди. Као библиотекар-текстолог радио је у Археографском одељењу Народне библиотеке Србије у Београду. Био је начелник Археографског одељења између 1968. и 1974. године. Након тога прешао је на Филозофски факултет, где је одмах стекао звање ванредног професора за предмет Старословенски језик са ћирилском палеографијом. Редовни професор постао је 1980. године. Био је члан САНУ.

У свом научном раду највише се бавио изучавањем српског рукописног наслеђа, па су захваљујући његовим истраживањима знатно проширена знања о нашој средњовековној култури, а дао је и синтетички преглед историје српске средњовековне књижевности који је објављен као посебна књига.

Нека од његових многобројних дела су: Јован Лествичник у византијској и старој српској књижевности, Законик цара Стефана Душана, Струшки и Атонски рукопис, Каталог ћириличних рукописа манастира Хиландара, Историја старе српске књижевности, Најстарија служба светом Сави,  Књига о Косову, Стара српска библиотека и друга.

Димитрије Богдановић је умро 14. јуна 1986. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1579. године убијен је Мехмед паша Соколовић;
1806. године рођен је кнез Александар Карађорђевић;
1865. године рођен је географ, академик и један од најзначајнијих српских научника Јован Цвијић;
1882. године покушан је атентат на краља Милана Обреновића у београдској Саборној цркви;
1930. године рођен је редитељ, сценариста и професор Здравко Велимировић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ma11102017u12
Претходни чланак

Нови Сад: У свету 50 драмских дела о Карађорђу на 6 језика

maxresdefault
Наредни чланак

Национальные истоки красоты