LjudiNa današnji dan

Rođen je istoričar i akademik Čedomir Popov

Na današnji dan, 15. marta 1936. godine u Melencima rođen je istoričar i akademik Čedomir Popov.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu i Kovačici, gimnaziju u Zrenjaninu, a studirao je i diplomirao istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Nakon usavršavanja u Francuskoj, 1960. godine postao je asistent na Filozofskom fakultetu, na predmetu Opšta istorija novog veka, a kasnije i profesor, ostavši tu do penzije 2000. godine.

Pored nastavničkog i naučnog rada, još od studentskih dana se bavio i mnogim drugim poslovima na stručnom, kulturnom, uređivačkom i društvenom polju i bio član brojnih udruženja. Bio je, između ostalog, predsednik Saveta za kulturu Novog Sada, urednik Zbornika za istoriju, upravnik Rukopisnog odeljenja, član Upravnog odbora, potpredsednik i predsednik  Matice srpske u određenim periodima, kao i predsednik novosadskog Ogranka i član Predsedništva i Izvršnog odbora SANU. Rukovodio je mnogim projektima, učestvovao u naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu.

Baveći se naučno-istraživačkim radom ostavio je za sobom petnaestak knjiga i skoro četiri stotine naučnih, stručnih i publicističkih radova.

Član VANU i SANU, predsednik saveta Fakulteta i i direktor Instituta za istoriju Vojvodine Čedomir Popov je preminuo 8. juna 2012. godine u Novom Sadu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1815. godine rođen slikar i pisac Dimitrije Avramović;
1837. godine umro je vladika i pesnik Lukijan Mušicki;
1898. godine rođen je književnik, književni kritičar, prevodilac i profesor Univerziteta u Beogradu Raško Dimitrijević;
1900. godine rođen je zoolog i akademik Milutin Radovanović;
1948. godine rođen je pisac i akademik David Albahari;
1991. godine umro je književnik Miodrag Bulatović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

pexels-photo-334014
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

Danilo_Bata_Stojković
Naredni članak

Umro je Danilo Bata Stojković