AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je inženjer, geolog, profesor i akademik Ljubomir Klerić

Na današnji dan, 29. juna 1844. godine u Subotici je rođen inženjer, geolog, profesor i akademik Ljubomir Klerić. Rođen je u porodici nemačkih doseljenika kao Julius Kleru, a nakon njegove osnovne škole porodica se preselila u Beograd, gde se on posrbio i promenio ime. Pošto je završio Prvu mušku beogradsku gimnaziju, upisao je Tehnički fakultet Velike škole, gde je završio dve godine studija i zahvaljujući svom uspehu bio poslat kao državni pitomac da izučava i studira rudarsku nauku na Rudarskoj akademiji u Frajburgu, gde je i diplomirao, postavši tako prvi srpski diplomirani inženjer iz te oblasti. Posle toga je 1869. godine otišao u Berlin na Rudarsku akademiju, gde je još godinu dana slušao specijalističke kurseve iz rudarstva i potom proveo neko vreme po rudnicima u sadašnjoj Nemačkoj i Češkoj. Po povratku u Beograd dobio je posao u državnoj službi, a zahvaljujući svom izumu „burgije sa užetom“, koji je patentirao i koji je za kratko vreme uveden u široku upotrebu, imao je dovoljno prihoda, pa je kao inženjer radio na ispitivanju ruda kako kod nas, tako i po Evropi i Africi. Među njegove izume još spadaju i novi tip telemetra, polarni pantograf, traktoriograf, aparat za crtanje krivih linija drugog reda i drugi. Klerić je bio i profesor na Velikoj školi, dekan Tehničkog fakulteta, ministar prosvete i crkvenih poslova, ministar privrede, a bio je i u Komisiji za izradu projekta o prerastanju Velike škole u Univerzitet 1905. godine. Uporedo sa tim bavio se veštačenjem, učestvovao u izradi i postavljanju podvodinih mina tokom srpsko-turskog i srpsko-bugarskog rata, a nakon toga i u vađenju istih, te je za svoje angažovanje nagrađen Medaljom za hrabrost i Takovskim krstom. Godine 1872. izabran je za redovnog člana Srpskog učenog društva, u čijem Glasniku je objavljivao svoje radove, a nakon osnivanja Srpske kraljevske akademije postao je sekretar Odbora za prirodne nauke. Ljubomir Klerić umro je 3. februara 1910. godine, kao državni savetnik u penziji, i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, a jedna ulica u glavnom gradu nosi njegovo ime.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1869. godine proglašen je Namesnički ustav u kneževini Srbiji;
1877. godine rođen je književnik Petar Kočić;
1921. godine u Beogradu je pokušan atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića, dok se vraćao iz Skupštine u kojoj je ozakonio Vidovdanski ustav;
1922. godine rođen je pesnik, pisac i akademik Vasko Popa;
1927. godine rođen je reditelj Slavoljub Stefanović Ravasi.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

novine
Prethodni članak

Dogodio se atentat u Sarajevu

bosko petrovic
Naredni članak

Umro je književnik i akademik Boško Petrović