LjudiNa današnji dan

Rođen je ilustrator i karikaturista Dušan Petričić

Na današnji dan, 10. maja 1946. godine u Beogradu je rođen ilustrator i karikaturista Dušan Petričić.

Odrastao je u Zemunu, diplomirao je na Grafičkom odseku Akademije za primenjene umetnosti u Beogradu, a još tokom studija je počeo saradnju sa Duškom Radovićem, koja se nastavila i kasnije, i koja je, između ostalog, iznedrila i čuveni Poletarac.

Od 1969. do 1993. godine radio je karikature i ilustracije u Večernjim novostima, NIN-u i još nekim listovima, opreme za knjige, plakate, špice i drugo, i bio profesor knjige i ilustracije na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti.

Tada je otišao u Kanadu, u kojoj je ostao do 2013. godine, gde je takođe ilustrovao mnoštvo knjiga za decu i radio u brojnim novinama, te nastavio da se bavi i pedagoškim radom.

Od 2009. godine redovno je sarađivao sa Politikom, a do sada je dobio i mnoge nagrade i priznanja, kako domaće, tako i međunarodne.

Sarađivao je sa nekim od naših najznačajnijih stvaralaca za decu, kao što su Duško Radović, Ljubivoje Ršumović, Timoti Džon Bajford i Dragan Laković, a neka od njegovih najpoznatijih dela su, pored već spomenutog Poletarca, Još nam samo ale fale, Beograd i Beograđani itd.

Srećan rođendan, Duško!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1844. godine osnovan je Narodni muzej u Beogradu;
1854. godine umro je pravnik, političar i publicista Konstantin Bogdanović;
1922. godine rođen je slikar, likovni kritičar, teoretičar i istoričar umetnosti, i osnivač Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Miodrag B. Protić;
1923. godine Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca i Grčka sklopile su Konvenciju o osnivanju Slobodne zone u Solunu, kojom je na 50 godina Kraljevini SHS pripala carinska uprava;
1931. godine rođena je Olja Ivanjicki, slikarka i jedna od osnivača grupe Mediala;
1958. godine rođen je muzičar i vođa jedne od najznačajnijih domaćih grupa – VIS Idoli Vladimir Vlada Divljan;
1979. godine umrla je glumica Ita Rina;
1990. godine rođena je atletičarka Ivana Španović;
2006. godine umro je književnik, kritičar i esejista Zoran Gluščević.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor
Prethodni članak

ZLATIBOR: Foto-susret „Zlatibor 2018ˮ (11–13. maj)

people-3330590_960_720
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ