ЉудиНа данашњи дан

Рођен је илустратор и карикатуриста Душан Петричић

На данашњи дан, 10. маја 1946. године у Београду је рођен илустратор и карикатуриста Душан Петричић.

Одрастао је у Земуну, дипломирао је на Графичком одсеку Академије за примењене уметности у Београду, а још током студија је почео сарадњу са Душком Радовићем, која се наставила и касније, и која је, између осталог, изнедрила и чувени Полетарац.

Од 1969. до 1993. године радио je карикатуре и илустрације у Вечерњим новостима, НИН-у и још неким листовима, опреме за књиге, плакате, шпице и друго, и био професор књиге и илустрације на београдској Академији примењених уметности.

Тада је отишао у Канаду, у којој је остао до 2013. године, где је такође илустровао мноштво књига за децу и радио у бројним новинама, те наставио да се бави и педагошким радом.

Од 2009. године редовно je сарађивао са Политиком, а до сада је добио и многе награде и признања, како домаће, тако и међународне.

Сарађивао је са неким од наших најзначајнијих стваралаца за децу, као што су Душко Радовић, Љубивоје Ршумовић, Тимоти Џон Бајфорд и Драган Лаковић, а нека од његових најпознaтијих дела су, поред већ споменутог Полетарца, Још нам само але фале, Београд и Београђани итд.

Срећан рођендан, Душко!

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1844. године основан је Народни музеј у Београду;
1854. године умро је правник, политичар и публициста Константин Богдановић;
1922. године рођен је сликар, ликовни критичар, теоретичар и историчар уметности, и оснивач Музеја савремене уметности у Београду Миодраг Б. Протић;
1923. године Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца и Грчка склопиле су Конвенцију о оснивању Слободне зоне у Солуну, којом је на 50 година Краљевини СХС припала царинска управа;
1931. године рођена је Оља Ивањицки, сликарка и једна од оснивача групе Медиала;
1958. године рођен је музичар и вођа једне од најзначајнијих домаћих група – ВИС Идоли Владимир Влада Дивљан;
1979. године умрла је глумица Ита Рина;
1990. године рођена је атлетичарка Ивана Шпановић;
2006. године умро је књижевник, критичар и есејиста Зоран Глушчевић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Фото: Туристичка организација Златибор
Претходни чланак

ЗЛАТИБОР: Фото-сусрет „Златибор 2018ˮ (11–13. мaj)

people-3330590_960_720
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ