АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је хемичар, професор, академик и председник САНУ, Александар Деспић

На данашњи дан, 6. јануара 1927. године у Београду је рођен хемичар и технолог, редовни професор Београдског универзитета, академик и председник САНУ, Александар Деспић. Дипломирао је на Технолошком факултету Универзитета у Београду 1951. године, а три године касније, на Колеџу за науку и технологију у Лондону је одбранио докторску дисертацију. Био је потом професор на Технолошком факултету у Београду, научни саветник за електрохемију и један од оснивача и директор Музеја науке и технике у Београду. Редовни члан САНУ постао је 1974. године, те је потом више од десет година био потпредседник ове установе, и њен председник од 1994. до 1998. године. Такође је био и члан многих домаћих и страних научних друштава и одбора, и добитник бројних признања и награда међу којима су Октобарска награда града Београда, Седмојулска награда и друге. Александар Деспић умро је 7. априла 2005. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1322. године у манастиру Жича крунисан је српски краљ Стефан Дечански;
1859. године рођен је хирург и један од оснивача Медицинског факултета у Београду , др Војислав Суботић;
1885. године рођен је новинар, публициста и политичар, један од вођа радничког покрета и Српске социјалдемократске партије, Душан Поповић;
1916. године почела је Мојковачка битка у Првом светском рату;
1929. године краљ Александар I Карађорђевић укинуо је Видовдански устав, распустио Народну скупштину и завео диктатуру;
1947. године рођен је филмски критичар и редитељ, новинар и уредник РТС-а, Небојша Ђукелић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

osisani-jez
Претходни чланак

Изашао је први број „Ошишаног јежа“

radovan_dragovic
Наредни чланак

Умро је новинар и један од вођа радничког покрета и оснивача Српске социјалдемократске странке, Радован Драговић