AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je harmonikaš Ljubiša Pavković

Na današnji dan, 14. juna 1947. godine u Beogradu je rođen harmonikaš Ljubiša Pavković. Muzikom je počeo da se bavi još sa pet godina, a učio je u školama „Vatroslav Lisinski“ i „Stevan Mokranjac“, da bi se sa osamnaest godina obreo u KUD  „Vukica Mitrović“, kada postiže svoje prve velike uspehe, među kojima je i osvajanje prvog mesta na Međunarodnom festivalu u Dižonu, u konkurenciji učesnika iz dvadeset pet zemalja. Godine 1970. postao je član Narodnog orkestra RTS-a, a 1981. godine i njegov rukovodilac. U svom stvaralaštvu posvetio se izučavanju balkanskog folklora i njegove autentične vrednosti, te se kao vrhunski interpretator smatra jednim od najznačajnijih muzičkih umetnika ovdašnjeg etno prostora. Pored velikog broja diskografskih izdanja koja je snimio, ovaj muzičar sa statusom istaknutog umetnika je dobitnik i nekih od najprestižnijih priznanja, poput  „Srebrnog diska“ na Međunarodnom festivalu u Moskvi, Godišnje nagrade Radio-Beograda, „Zlatnog beočuga“ i drugih.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
1904. godine umro je pesnik, lekar i akademik Jovan Jovanović Zmaj;
1917. godine streljani su pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis i majori Ljubomir Vulović i Rade Malobabić, pripadnici organizacije „Crna ruka“;
1930. godine rođen je fudbaler „Crvene zvezde“ i osvajač olimpijskog zlata, Borivoje Bora Kostić;
1930. godine rođen je istoričar, teoretičar književnosti i akademik Predrag Palavestra;
1935. godine rođen je književni istoričar, teoretičar i kritičar, pripovedač i antologičar Dragiša Vitošević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

filharm
Prethodni članak

Osnovana je Beogradska filharmonija

nis
Naredni članak

Osnovan je Univerzitet u Nišu