АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је хармоникаш Љубиша Павковић

На данашњи дан, 14. јуна 1947. године у Београду је рођен хармоникаш Љубиша Павковић. Музиком је почео да се бави још са пет година, а учио је у школама „Ватрослав Лисински“ и „Стеван Мокрањац“, да би се са осамнаест година обрео у КУД  „Вукица Митровић“, када постиже своје прве велике успехе, међу којима је и освајање првог места на Међународном фестивалу у Дижону, у конкуренцији учесника из двадесет пет земаља. Године 1970. постао је члан Народног оркестра РТС-а, а 1981. године и његов руководилац. У свом стваралаштву посветио се изучавању балканског фолклора и његове аутентичне вредности, те се као врхунски интерпретатор сматра једним од најзначајнијих музичких уметника овдашњег етно простора. Поред великог броја дискографских издања која је снимио, овај музичар са статусом истакнутог уметника је добитник и неких од најпрестижнијих признања, попут  „Сребрног диска“ на Међународном фестивалу у Москви, Годишње награде Радио-Београда, „Златног беочуга“ и других.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1904. године умро је песник, лекар и академик Јован Јовановић Змај;
1917. године стрељани су пуковник Драгутин Димитријевић Апис и мајори Љубомир Вуловић и Раде Малобабић, припадници организације „Црна рука“;
1930. године рођен је фудбалер „Црвене звезде“ и освајач олимпијског злата, Боривоје Бора Костић;
1930. године рођен је историчар, теоретичар књижевности и академик Предраг Палавестра;
1935. године рођен је књижевни историчар, теоретичар и критичар, приповедач и антологичар Драгиша Витошевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

filharm
Претходни чланак

Основана је Београдска филхармонија

nis
Наредни чланак

Основан је Универзитет у Нишу