AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je grafički dizajner Jugoslav Vlahović

Na današnji dan, 17. marta 1949. godine u Beogradu je rođen grafički dizajner, novinar, muzičar i karikaturista Jugoslav Vlahović.

Diplomirao je na beogradskom Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je potom prošavši kroz sva zvanja postao redovni preofsor.

Od 1976. godine je radio u NIN-u, za koji je uradio više od  šest hiljada karikatura, ilustracija i naslovnih strana, a svoje radove je objavljivao i u mnogim drugim jugoslovenskim i stranim listovima, od kojih su The New York Times, Wiener Journal, Wiener Zeitung, La Reppublica samo neki.

Jugoslav Vlahović je priredio osamdesetak samostalnih izložbi, izradio ilustracije i grafički dizajn za više od dve stotine knjiga i omota ploča, objavio desetak knjiga i za svoj rad dobio mnoge nagrade i priznanja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1894. godine rođen je reditelj, pedagog i teoretičar filma Slavko Vorkapić;
1897. godine rođen je glumac Milan Ajvaz;
1890. godine umro je književnik i ekonomista Dimitrije Mita Rakić;
1906. godine umro je oficir i istoričar Avram Đukić;
1935. godine rođen je fudbaler i trener Vladica Popović;
1952. godine rođen je fizičar Marko Vukobrat Jarić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Mihailo_Petrovic
Prethodni članak

KORACI MIKE ALASA

MilosObrenovic_1848
Naredni članak

Rođen je knez Miloš Obrenović