АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је графички дизајнер Југослав Влаховић

На данашњи дан, 17. марта 1949. године у Београду је рођен графички дизајнер, новинар, музичар и карикатуриста Југослав Влаховић.

Дипломирао је на београдском Факултету примењених уметности, где је потом прошавши кроз сва звања постао редовни преофсор.

Од 1976. године је радио у НИН-у, за који је урадио више од  шест хиљада карикатура, илустрација и насловних страна, а своје радове је објављивао и у многим другим југословенским и страним листовима, од којих су The New York Times, Wiener Journal, Wiener Zeitung, La Reppublica само неки.

Југослав Влаховић је приредио осамдесетак самосталних изложби, израдио илустрације и графички дизајн за више од две стотине књига и омота плоча, објавио десетак књига и за свој рад добио многе награде и признања.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1894. године рођен је редитељ, педагог и теоретичар филма Славко Воркапић;
1897. године рођен је глумац Милан Ајваз;
1890. године умро је књижевник и економиста Димитрије Мита Ракић;
1906. године умро је официр и историчар Аврам Ђукић;
1935. године рођен је фудбалер и тренер Владица Поповић;
1952. године рођен је физичар Марко Вукобрат Јарић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Mihailo_Petrovic
Претходни чланак

КОРАЦИ МИКЕ АЛАСА

MilosObrenovic_1848
Наредни чланак

Рођен је кнез Милош Обреновић