ЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Зоран Радмиловић

На данашњи дан, 11. маја 1933. године, у Зајечару је рођен један од наших најбољих глумаца Зоран Радмиловић.

Након основне школе и гимназије, током које је био члан драмске секције, преселио се у Београд и студирао права, архитектуру и енглески језик, глумећи код Соје Јовановић у КУД-у Иво Лола Рибар, да би се коначно одлучио да упише Академију за позориште, филм, радио и телевизију, где је 1963. године и дипломирао.

Глумио је прво у Београдском драмском позоришту од 1962. године, а две године касније је ускочио у улогу краља Ибија у Атељеу 212 и четири године потом постао стални члан овог позоришта, што је остао до последњег дана.

На филму је дебитовао 1959. године и снимио затим око 150 филмова и ТВ серија, поставши један од најомиљенијих домаћих глумаца, са веома широким дијапазоном, од комичара-импровизатора до драмских улога.

И данас се памте и препричавају његове улоге у представама Краљ Иби, Радован III, филмовима Мајстори, мајстори, Шеста брзина, Маратонци трче почасни круг или серији за децу Приче из Непричаве.

За своја остварења добио је многе награде и признања, међу којима су Октобарска награда града Београда, Добричин прстен и Седмојулска награда, коју је примио двадесетак дана пре смрти.

Зоран Радмиловић преминуо је 21. јула 1985. године у болници у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Од 1988. године у оквиру Стеријиног позорја у Новом Саду додељује се Награда Зоран Радмиловић, а награда Зоранов брк се додељује од 1991. на манифестацији Дани Зорана Радмиловића у Зајечару.

Споменици Зорану Радмиловићу постоје у Београду и Зајечару, улице у многим нашим градовима носе његово име, а на згради у којој је живео у Београду, од 2010. године постоји спомен-плоча у част овог великог глумца.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1896. године рођен је композитор Јосип Славенски;
1897. године у Београду је откривен споменик Јосифу Панчићу, рад вајара Ђорђа Јовановића;
1933. године рођен је физичар, професор и академик Милан Курепа;
1946. године рођен је композитор Зоран Симјановић;
1949. године рођен је глумац Војислав Воја Брајовић;
1953. године рођен је музичар и песник Ђорђе Балашевић;
2011. године умро је психијатар и академик Петар Бокун.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

people-3330590_960_720
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

markovic
Наредни чланак

Умро је ликовни уметник Раде Марковић