АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Власта Велисављевић

На данашњи дан, 28. јула 1926. године у Београду је рођен глумац Власта Велисављевић. Први пут се појавио на сцени Код Мањежа, 1938. године, у „Родином позоришту“ у представи „Пут око света“. Глуму је дипломирао на Позоришној Академији у Београду, у класи Мате Милошевића, а током каријере је тумачио више од 300 улога, како у позоришту, тако и на филму и телевизији. Добитник је многобројних награда и признања, међу којима је и „Нушићева награда за животно дело глумцу комичару“, од пре две године. Власта Велисављевић, почасни члан Југословенског драмског позоришта, данас пуни деведесет година и још увек је глумачки активан, вози ауто, прати техничке иновације, друштвене мреже, а ми му желимо срећан рођендан и да настави тако још много деценија.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1330. године српски краљ Стефан Дечански победио је у бици код Велбужда војску бугарског цара Михајла Шишмана;
1402. године у бици код Ангоре Тамерлан је победио и заробио турског султана Бајазита;
1914. године почео је Први светски рат;
1924. године рођен је редитељ Александар Аца Ђорђевић;
1941. године у одмазди за пожаре у немачким гаражама, Немци су у Београду стрељали више од 120 људи, махом Јевреја, комуниста и њихових симпатизера;
1992. године умро је психијатар, академик и оснивач СДС у Хрватској, Јован Рашковић;
1996. године умро је песник Иван Лалић;
2007. године умро је музичар и писац Душан Прелевић Преле.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Milica_Janković
Претходни чланак

Умрла је књижевница Милица Јанковић

pervic
Наредни чланак

Умро је есејиста, књижевни и позоришни критичар Мухарем Первић