Na današnji dan

Rođen je glumac Velimir Bata Živojinović

Na današnji dan, 5. juna 1933. godine u Koraćici je rođen glumac Velimir Bata Živojinović. Prvi razred osnovne škole završio je u rodnom selu, da bi potom školovanje nastavio u Beogradu, gde su mu roditelji dobili službu. Na predlog rediteljke Soje Jovanović, još kao petnaestogodišnjak, pridružio se Akademskom pozorištu u Beogradu, gde je shvatio da je gluma to čime će se baviti u životu. Umesto klasične gimnazije, odlučio se za naizmenično pohađanje srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu, a na četvrtoj, poslednjoj godini srednje glumačke škole u Novom Sadu, pokušao je da se upiše na Pozorišnu akademiju u Beogradu, ali je bio odbijen, kao i sledeće godine nakon završetka srednje škole. Narednih godinu dana se bavio najrazličitijim poslovima kako bi preživeo, te je radio kao milicioner, moler, stolar i kao izvršitelj u opštini, a kasnije je u intervjuima pričao da su mu to sve bila dragocena iskustva koja je zdušno koristio u tumačenju uloga. Iako je u to vreme dobio ponudu za stalni angažman od Crnogorskog narodnog pozorišta u Titogradu, odlučio je da ponovo konkuriše na Pozorišnoj akademiji, i konačno bio primljen 1954. godine. Igrao je zatim nekoliko godina u Beogradskom dramskom pozorištu, i mada je pozorište voleo više od filma, ubrzo je zbog kontinuirane filmske karijere morao da ga napusti. A tokom te karijere glumio je u oko tri stotine pedeset filmova i serija, igrajući  kako u filmovina „Crnog talasa“, tako i u partizanskim filmovima, i bez problema se kretao od uloga heroja do negativaca, i od glavnih do sporednih uloga. Najveću internacionalnu slavu stekao je filmom „Valter brani Sarajevo“, koji je postigao veliki uspeh u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu – Kini. Bio je i inicijator, osnivač i prvi predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, dok je za stotine uloga koje je odigrao dobio mnogobrojne nagrade, kao što su tri „Zlatne arene“ u Puli, „Srebrna arena“ u Puli, Oktobarska nagrada grada Beograda, „Sedmojulska nagrada“, Zlatna medalja za zasluge, i druga domaća i inostrana priznanja, a zanimljivo je da su tri filma u kojima je glumio glavne uloge bila nominovana i za „Oskara“. Velimir Bata Živojinović preminuo je 22. maja ove godine, posle duže bolesti, u bolnici Sveti Sava u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1899. godine rođen je arhitekta, profesor i akademik Branislav Kojić;
1927. godine rođen je glumac i pevač Dušan Jakšić;
1941. godine došlo je do velike eksplozije u Smederevskoj tvrđavi;
2006. godine, nakon što je Crna Gora proglasila nezavisnost na osnovu rezultata referenduma od 21. maja, Narodna Skupština Republike Srbije je na sednici u Beogradu konstatovala nezavisnost Republike Srbije.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

lujo davico
Prethodni članak

Rođen je baletski igrač, pedagog i kompozitor Lujo Davičo

670x420_vladimir_savcic_cobi_vukelic
Naredni članak

Rođen je muzičar i glumac Vladimir Savčić Čobi