На данашњи дан

Рођен је глумац Велимир Бата Живојиновић

На данашњи дан, 5. јуна 1933. године у Кораћици је рођен глумац Велимир Бата Живојиновић. Први разред основне школе завршио је у родном селу, да би потом школовање наставио у Београду, где су му родитељи добили службу. На предлог редитељке Соје Јовановић, још као петнаестогодишњак, придружио се Академском позоришту у Београду, где је схватио да је глума то чиме ће се бавити у животу. Уместо класичне гимназије, одлучио се за наизменично похађање средње глумачке школе у Нишу и Новом Саду, а на четвртој, последњој години средње глумачке школе у Новом Саду, покушао је да се упише на Позоришну академију у Београду, али је био одбијен, као и следеће године након завршетка средње школе. Наредних годину дана се бавио најразличитијим пословима како би преживео, те је радио као милиционер, молер, столар и као извршитељ у општини, а касније је у интервјуима причао да су му то све била драгоцена искуства која је здушно користио у тумачењу улога. Иако је у то време добио понуду за стални ангажман од Црногорског народног позоришта у Титограду, одлучио је да поново конкурише на Позоришној академији, и коначно био примљен 1954. године. Играо је затим неколико година у Београдском драмском позоришту, и мада је позориште волео више од филма, убрзо је због континуиране филмске каријере морао да га напусти. А током те каријере глумио је у око три стотине педесет филмова и серија, играјући  како у филмовина „Црног таласа“, тако и у партизанским филмовима, и без проблема се кретао од улога хероја до негативаца, и од главних до споредних улога. Највећу интернационалну славу стекао је филмом „Валтер брани Сарајево“, који је постигао велики успех у најмногољуднијој земљи на свету – Кини. Био је и иницијатор, оснивач и први председник Удружења филмских глумаца Србије, док је за стотине улога које је одиграо добио многобројне награде, као што су три „Златне арене“ у Пули, „Сребрна арена“ у Пули, Октобарска награда града Београда, „Седмојулска награда“, Златна медаља за заслуге, и друга домаћа и инострана признања, а занимљиво је да су три филма у којима је глумио главне улоге била номинована и за „Оскара“. Велимир Бата Живојиновић преминуо је 22. маја ове године, после дуже болести, у болници Свети Сава у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1899. године рођен је архитекта, професор и академик Бранислав Којић;
1927. године рођен је глумац и певач Душан Јакшић;
1941. године дошло је до велике експлозије у Смедеревској тврђави;
2006. године, након што је Црна Гора прогласила независност на основу резултата референдума од 21. маја, Народна Скупштина Републике Србије је на седници у Београду констатовала независност Републике Србије.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

lujo davico
Претходни чланак

Рођен је балетски играч, педагог и композитор Лујо Давичо

670x420_vladimir_savcic_cobi_vukelic
Наредни чланак

Рођен је музичар и глумац Владимир Савчић Чоби