АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Ташко Начић

На данашњи дан, 7. априла 1934. године у Крушевцу је рођен глумац Ташко Начић. Прву улогу имао је када му је било десетак година, а глуму је дипломирао на београдском Факултету драмских уметности у класи Мате Милошевића. Још као студент је играо у представама Народног позоришта, а потом је глумио у Позоришту „Бошко Буха“, одакле је прешао у Атеље 212 и ту остао до краја живота, више од тридесет година, поставши део непоновљиве глумачке екипе тог театра. Током каријере је одиграо више од шездесет позоришних улога, снимио тридесетак филмова и много серија, драма и екранизација позоришних представа. И данас се памте његова остварења у представама „Радован III“, „Краљ Иби“, „Маратонци трче почасни круг“, „Не пуцај, бре“, емисијама за децу „Хајде да растемо“, „Вага за тачно мерење“, серијама „Дипломци“, „Бољи живот“, „Доме, слатки доме“ и филмовима „Ко то тамо пева“, „Хало такси“ и пре свега „Давитељ против давитеља“, за коју је добио многе награде и признања. Ташко Начић, горостас српског глумишта у сваком смислу, преминуо је  26. марта 1993. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1858. године рођен је физичар и професор Ђорђе Станојевић;
1910. године основано је Српско географско друштво;
1929. године Радио-станица у Београду је први пут преносила једну фудбалску утакмицу, првенствени сусрет између БСК-а и „Југославије“;
1943. године умро је песник, писац, дипломата и академик Јован Дучић;
1965. године умро је архитекта Драгиша Брашован;
2005. године умро је хемичар и технолог, редовни професор Београдског универзитета, академик и председник САНУ, Александар Деспић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

branislav_petronijevic
Претходни чланак

Рођен је филозоф и академик Бранислав Петронијевић

m-1866
Наредни чланак

Рођен је сликар Милош Тенковић