AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je glumac i reditelj Ilija Stanojević, poznat kao Čiča Ilija

Na današnji dan, 7. avgusta 1859. godine u Beogradu je rođen glumac i reditelj Ilija Stanojević, poznat kao Čiča Ilija. Nakon osnovne škole prvo je učio za krojača, ali je ubrzo prešao na berberski zanat, a još u mladosti pokazivao je glumački talenat, pa je učeći za berberina zabavljao mušterije imitirajući poznate i viđenije ljude. Nije prošlo mnogo i 1879. godine debitovao je na sceni Narodnog pozorišta, da bi sedam godina kasnije postao stalni član, a 1904. počeo i da režira. Bio je među najpopularnijim komičarima svog vremena i još za života je postao legenda. Bio je boem, voleo je Skadarliju i okupljanje u popularnim kafanama „Tri šešira“, „Dva jelena“, „Dardaneli“ i drugim. Takođe je napisao i komediju „Dorćolska posla“ i sa Jankom Veselinovićem komediju sa pevanjem „Potera“. Kao reditelj postavio je više predstava, među kojima „Koštanu“ Bore Stankovića i Nušićevog „Običnog čoveka“. Snimio je i prvi srpski igrani film „Život i delo besmrtnog vožda Karađorđa“, kao i filmove „Ciganska svadba“ i „Ulrih Celjski i Vladislav Hunjadi“, a glumio je i u jednom italijanskom ostvarenju. Čiča Ilija Stanojević, višestruko nagrađivan i odlikovan, umro je 8. avgusta 1930. godine i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1920. godine rođen je Sergije Lukač, novinar i urednik NIN-a, osnivač Katedre za novinarstvo na Fakultetu političkih nauka i redovni profesor teorije i tehnike novinarstva;
1927. godine rođen je reditelj, pisac i glumac Miroslav Belović;
1989. godine umrla je reditelj Mira Trailović;
1993. godine rođen je plivač Velimir Stjepanović;
2009. godine umro je književnik Danko Popović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

jadar
Prethodni članak

Dan Rečne flotile i Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije

BDP1
Naredni članak

Osnovano je Beogradsko dramsko pozorište