АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац и редитељ Илија Станојевић, познат као Чича Илија

На данашњи дан, 7. августа 1859. године у Београду је рођен глумац и редитељ Илија Станојевић, познат као Чича Илија. Након основне школе прво је учио за кројача, али је убрзо прешао на берберски занат, а још у младости показивао је глумачки таленат, па је учећи за берберина забављао муштерије имитирајући познате и виђеније људе. Није прошло много и 1879. године дебитовао је на сцени Народног позоришта, да би седам година касније постао стални члан, а 1904. почео и да режира. Био је међу најпопуларнијим комичарима свог времена и још за живота је постао легенда. Био је боем, волео је Скадарлију и окупљање у популарним кафанама „Три шешира“, „Два јелена“, „Дарданели“ и другим. Такође је написао и комедију „Дорћолска посла“ и са Јанком Веселиновићем комедију са певањем „Потера“. Као редитељ поставио је више представа, међу којима „Коштану“ Боре Станковића и Нушићевог „Обичног човека“. Снимио је и први српски играни филм „Живот и дело бесмртног вожда Карађорђа“, као и филмове „Циганска свадба“ и „Улрих Цељски и Владислав Хуњади“, а глумио је и у једном италијанском остварењу. Чича Илија Станојевић, вишеструко награђиван и одликован, умро је 8. августа 1930. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1920. године рођен је Сергије Лукач, новинар и уредник НИН-а, оснивач Катедре за новинарство на Факултету политичких наука и редовни професор теорије и технике новинарства;
1927. године рођен је редитељ, писац и глумац Мирослав Беловић;
1989. године умрла је редитељ Мира Траиловић;
1993. године рођен је пливач Велимир Стјепановић;
2009. године умро је књижевник Данко Поповић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

jadar
Претходни чланак

Дан Речне флотиле и Дан рода речних јединица Војске Србије

BDP1
Наредни чланак

Основано је Београдско драмско позориште