АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Предраг Тасовац

На данашњи дан, 9. августа 1922. године у Шамцу је рођен глумац Предраг Тасовац. Након гимназије у Београду студирао је прво на Економском, па књижевност на Филозофском факултету, да би средином четрдесетих година почео да се бави глумом. Током каријере је, поред матичног Народног позоришта у Београду, наступао и у ЈДП-у, Атељеу 212, Позоришту на Теразијама, Дечјем позоришту „Бошко Буха“ и другим, а глумио је и у стотинак филмова и ТВ серија. Предраг Тасовац, који је за свој рад добио многа признања и награде, међу којима и Плакету Народног позоришта у Београду – највеће признање које ова кућа додељује, преминуо је 22. септембра 2010. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1901. године умро је правник и политичар Аћим Чумић;
1910. године рођен је „Човек од челика“, Драгољуб Алексић;
1998. године репрезентација тадашње Југославије постала је шампион света у кошарци, савладавши у финалу Русију са 64:62.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Dejan-Kosanovic
Претходни чланак

Умро је редитељ и историчар филма Дејан Косановић

Participants_in_the_Bucharest_Peace_Treaty_negotiations,_1913
Наредни чланак

Потписан је мир у Букурешту