AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je glumac i pisac Zoran Rankić

Na današnji dan, 9. avgusta 1935. godine u Derventi je rođen glumac i pisac Zoran Rankić.

Tokom Drugog svetskog rata je kao izbeglica stigao u Gornji Milanovac, a nakon završene Srednje dramske škole u Sarajevu, zaigrao je u tamošnjem Narodnom pozorištu, te potom glumio u nekoliko drugih teatara, da bi konačno postao član Beogradskog dramskog pozorišta.

Pred kamerama se prvi put pojavio 1962. godine i do sada glumio u tridesetak filmova i TV serija. Uporedo sa glumačkom karijerom se bavio i pisanjem, pa je tako objavio nekoliko zbirki pesama, knjiga aforizama i dramskih dela, od kojih je neka i režirao na sceni BDP-a.

Zoran Rankić je pored ostalog član Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije i Udruženja dramskih pisaca Srbije, a za svoj rad, pre svega književni iako je većini ljudi poznat kao glumac, dobio je mnoge nagrade i priznanja, među kojima su nagrada za radio dramu na Sterijinom pozorju, nagrada Radoje Domanović, nagrada Beogradskog aforističarskog kruga za životno delo i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1886. godine umro je književnik, prevodilac i učitelj Đorđe Rajković;
1887. godine rođena je pedijatar Nadežda Stanojević;
1901. godine umro je pravnik i političar Aćim Čumić;
1910. godine rođen je Čovek od čelika, Dragoljub Aleksić;
1922. godine rođen je glumac Predrag Tasovac;
1924. godine rođen je slikar, grafičar i profesor Aleksandar Luković Lukijan;
1928. godine rođen je košarkaš i vajar Milan Bjegojević;
1998. godine reprezentacija tadašnje Jugoslavije je postala šampion sveta u košarci, savladavši u finalu Rusiju sa 64:62.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Seal_Vlastimirovici_(Principality_of_Serbia)
Prethodni članak

Petar Gojnikov Vlastimirović (891–917)

cudotvorni mac
Naredni članak

Umro je reditelj Vojislav Nanović