АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац и писац Зоран Ранкић

На данашњи дан, 9. августа 1935. године у Дервенти је рођен глумац и писац Зоран Ранкић.

Током Другог светског рата је као избеглица стигао у Горњи Милановац, а након завршене Средње драмске школе у Сарајеву, заиграо је у тамошњем Народном позоришту, те потом глумио у неколико других театара, да би коначно постао члан Београдског драмског позоришта.

Пред камерама се први пут појавио 1962. године и до сада глумио у тридесетак филмова и ТВ серија. Упоредо са глумачком каријером се бавио и писањем, па је тако објавио неколико збирки песама, књига афоризама и драмских дела, од којих је нека и режирао на сцени БДП-а.

Зоран Ранкић је поред осталог члан Удружења драмских уметника Србије, Удружења књижевника Србије и Удружења драмских писаца Србије, а за свој рад, пре свега књижевни иако је већини људи познат као глумац, добио је многе награде и признања, међу којима су награда за радио драму на Стеријином позорју, награда Радоје Домановић, награда Београдског афористичарског круга за животно дело и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1886. године умро је књижевник, преводилац и учитељ Ђорђе Рајковић;
1887. године рођена је педијатар Надежда Станојевић;
1901. године умро је правник и политичар Аћим Чумић;
1910. године рођен је Човек од челика, Драгољуб Алексић;
1922. године рођен је глумац Предраг Тасовац;
1924. године рођен је сликар, графичар и професор Александар Луковић Лукијан;
1928. године рођен је кошаркаш и вајар Милан Бјегојевић;
1998. године репрезентација тадашње Југославије је постала шампион света у кошарци, савладавши у финалу Русију са 64:62.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Seal_Vlastimirovici_(Principality_of_Serbia)
Претходни чланак

Петар Гојников Властимировић (891–917)

cudotvorni mac
Наредни чланак

Умро је редитељ Војислав Нановић