АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Миливоје Живановић

На данашњи дан, 2. априла 1900. године у Пожаревцу је рођен један од бардова српског глумишта Миливоје Живановић.

Глумом је почео да се бави као члан трупе путујућег позоришта у Србији 1919. године, после чега је 1923. године постао члан Српског народног позоришта у Новом Саду, па потом у Скопљу и на крају у Београду.

Карактеристично за њега је да је подједнако добро и са много темперамента играо и трагичне и комичне ликове, са дубоким уживљавањем у психу, емоционални свет и природу ликова.

После Другог светског рата је 1947. године у новооснованом Југословенском драмском позоришту почела његова велика глумачка каријера, током које је одиграо знатан број улога и постигао велике успехе како код нас тако и у иностранству, добивши за своје стваралаштво многа признања и награде.

Миливоје Живановић је умро 15. новембра 1976. године и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а у знак сећања на њега, у Пожаревцу се одржавају Глумачке свечаности Миливоје Живановић, као и смотра најбољих аматерских позоришта Србије на којој се додељују награде Миливојев штап и Миливојев шешир.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1907. године рођена је балерина, кореограф и педагог Марина Олењина;
1908. године умро је Божидар Карађорђевић;
1939. године рођен је оперски певач Живан Сарамандић;
1939. године рођен је редитељ Јован Ристић;
1965. године умро је физиолог, професор и председник САНУ Илија Ђуричић;
2007. године умро је одбојкаш Жарко Петровић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

КОД ТРИ ЛИСТА ДУВАНА

Milutin_Kraljeva_crkva
Наредни чланак

КРАЉ МИЛУТИН (1281–1321)