AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je glumac Milan Srdoč

Na današnji dan, 3. januara 1920. godine u Rijeci je rođen glumac Milan Srdoč.

S obzirom da je rano ostao bez oca koji je bio metalski radnik u riječkom brodogradilištu, sa majkom je došao u Beograd, gde je i sam, izučivši metalostrugarski zanat posle osnovne škole, počeo da radi na brodogradilištu na Savi.

No, već u tom periodu je gajio ljubav prema glumi, pa se priključio jednoj amaterskoj pozorišnoj grupi i počeo da nastupa. Tokom Drugog svetskog rata je ranjen na Sremskom frontu, da bi se potom najpre priključio Lutkarskom pozorištu u Beogradu, odakle je prešao u Zaječarsko pozorište, pa Beogradsko dramsko, te Narodno pozorište, posle čega je uzeo status slobodnog umetnika.

Na filmu je debitovao sredinom pedesetih godina, snimivši potom više od stotinu filmova i TV serija, i dobivši za svoje stvaralštvo brojne nagrade i priznanja, među kojima je i Zlatna arena iz Pule. Milan Srdoč je umro iznenada, tek pošto je napunio šezdeset osam godina, 7. januara 1988. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1868. godine rođen je pravnik i profesor Živojin Perić;
1904. godine rođen je Oto Bihalji Merin,  osnivač Nolita;
1912. godine rođen je novinar Ljubomir Vukadinović;
1921. godine preminuo je naučnik, profesor i političar Kosta Stojanović;
1923. godine rođen je istoričar umetnosti, muzikolog i kompozitor Dragutin Gostuški;
1932. godine rođen je kompozitor i istoričar umetnosti Radoslav Graić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

KARAĐORĐEV RATNI SAVET NA MIŠARU

pexels-photo-853168
Naredni članak

IVO ANDRIĆ: DRUGARSTVO NE OČEKUJE NAGRADE NI PRIZNANJA