АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Милан Срдоч

На данашњи дан, 3. јануара 1920. године у Ријеци је рођен глумац Милан Срдоч.

С обзиром да је рано остао без оца који је био металски радник у ријечком бродоградилишту, са мајком је дошао у Београд, где је и сам, изучивши металостругарски занат после основне школе, почео да ради на бродоградилишту на Сави.

Но, већ у том периоду је гајио љубав према глуми, па се прикључио једној аматерској позоришној групи и почео да наступа. Током Другог светског рата је рањен на Сремском фронту, да би се потом најпре прикључио Луткарском позоришту у Београду, одакле је прешао у Зајечарско позориште, па Београдско драмско, те Народно позориште, после чега је узео статус слободног уметника.

На филму је дебитовао средином педесетих година, снимивши потом више од стотину филмова и ТВ серија, и добивши за своје стваралштво бројне награде и признања, међу којима је и Златна арена из Пуле. Милан Срдоч је умро изненада, тек пошто је напунио шездесет осам година, 7. јануара 1988. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1868. године рођен је правник и професор Живојин Перић;
1904. године рођен је Ото Бихаљи Мерин,  оснивач Нолитa;
1912. године рођен је новинар Љубомир Вукадиновић;
1921. године преминуо је научник, професор и политичар Коста Стојановић;
1923. године рођен је историчар уметности, музиколог и композитор Драгутин Гостушки;
1932. године рођен је композитор и историчар уметности Радослав Граић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

КАРАЂОРЂЕВ РАТНИ САВЕТ НА МИШАРУ

pexels-photo-853168
Наредни чланак

ИВО АНДРИЋ: ДРУГАРСТВО НЕ ОЧЕКУЈЕ НАГРАДЕ НИ ПРИЗНАЊА