ЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Михаило Миша Јанкетић

На данашњи дан, 24. маја 1938. године у Новом Саду је рођен глумац Михаило Миша Јанкетић.

Током Другог светског рата је остао сироче, пошто су му мајку убили четници, а отац је погинуо у партизанима, па је детињство провео по сиротиштима. Већ тада почео је са наступима.

Завршио је затим Прву мушку реалну гимназију, па уписао књижевност, да би ипак дипломирао глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију.

Од 1960. године је члан Југословенског драмског позоришта, мада је глумио и у другим позориштима и у многим филмовима и ТВ серијама, као што су Сиви дом, Вук Караџић, Бољи живот и друге, а био је и професор на Академији уметности у Новом Саду.

Миша Јанкетић добитник је већине најзначајнијих домаћих награда и признања, међу којима су више Стеријиних награда, Нушићева награда, Добричин прстен за животно дело, Награда Раша Плаовић, Награда Павле Вуисић, Златни ћуран, Октобарска награда Београда, Орден рада са златним венцем, Карађорђева звезда и друге.

Срећан Вам улазак у девету деценију живота!

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1875. године, рођен је Теодор Тарановски, руски правник и историчар који је након  револуције у Русији  емигрирао у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца, где је наставио своје научно стваралаштво и постао члан Српске краљевске академије;
1896. године у оквиру београдског Гимнастичког друштва Соко основана је Лоптачка секција, што је био зачетак фудбала у тадашњој Краљевини Србији;
1926. године у Београду је отворена Универзитетска библиотека;
1929. године рођен је професор и академик Слободан Рибникар;
1970. године у Љубљани је завршено 6. светско првенство у кошарци, на коме је репрезентација СФРЈ први пут постала првак света.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

4f3bde95bfa4fcf9f742c2213c7446a7_L
Претходни чланак

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: „Дани Бачког Петровца – Куленијадаˮ

Портрет Маре Бранковић на Есфигменској повељи 1429. године
Наредни чланак

КО ЈЕ БИЛА СУЛТАНИЈА МАРА?