AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je glumac Jovan Janićijević Burduš

Na današnji dan 18. maja 1932. godine u selu Maskare kod Varvarina je rođen glumac Jovan Janićijević Burduš.

Dok je još bio mali, porodica se preselila u Beograd, gde je zatim proveo detinjstvo, okupaciju tokom Drugog svetskog rata, i počeo svoje školovanje.

Ipak, nakon što je zbog tuče izbačen iz škole, otac ga je poslao nazad na selo, i tu je nakon jedne posete starije sestre, na njen predlog, odlučio da pokuša da upiše glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu.

U spremanju mu je pomagao, tada student, Bora Todorović, i bio je primljen iz prvog pokušaja, među nekoliko stotina kandidata. Još tokom studija je počeo da glumi u Beogradskom dramskom pozorištu i potom na filmu, a najveću popularnost je stekao ulogama Burduša iz Muzikanata i Mikule iz serije Građani sela Luga.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a zanimljivo je da je jedno vreme proveo i u Holivudu, i između ostalog, bio u igri za ulogu u Kumu.

Jovan Janićijević Burduš je umro 26. februara 1992. godine i sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1711. godine rođen je naučnik Ruđer Bošković;
1923. godine rođen je ginekolog, profesor i akademik Vojin Šulović;
1934. godine rođen je glumac Nikola Simić;
1939. godine rođena je pevačica Silvana Armenulić;
2014. godine umro je književnik, akademik i prvi predsednik SR Jugoslavije Dobrica Ćosić;
2014. godine umro je novinar Aleksandar Ćirić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

Sveti Justin Popović: DUHOVNO JEDINSTVO SRBA

Screenshot_1
Naredni članak

KARAĐORĐE: Ko uradi ovo ‒ daću mu šta zatraži