АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Јован Јанићијевић Бурдуш

На данашњи дан 18. маја 1932. године у селу Маскаре код Варварина је рођен глумац Јован Јанићијевић Бурдуш.

Док је још био мали, породица се преселила у Београд, где је затим провео детињство, окупацију током Другог светског рата, и почео своје школовање.

Ипак, након што је због туче избачен из школе, отац га је послао назад на село, и ту је након једне посете старије сестре, на њен предлог, одлучио да покуша да упише глуму на Академији за позоришну уметност у Београду.

У спремању му је помагао, тада студент, Бора Тодоровић, и био је примљен из првог покушаја, међу неколико стотина кандидата. Још током студија је почео да глуми у Београдском драмском позоришту и потом на филму, а највећу популарност је стекао улогама Бурдуша из Музиканата и Микуле из серије Грађани села Луга.

Добитник је многих награда и признања, а занимљиво је да је једно време провео и у Холивуду, и између осталог, био у игри за улогу у Куму.

Јован Јанићијевић Бурдуш је умро 26. фебруара 1992. године и сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1711. године рођен је научник Руђер Бошковић;
1923. године рођен је гинеколог, професор и академик Војин Шуловић;
1934. године рођен је глумац Никола Симић;
1939. године рођена је певачица Силвана Арменулић;
2014. године умро је књижевник, академик и први председник СР Југославије Добрица Ћосић;
2014. године умро је новинар Александар Ћирић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

Свети Јустин Поповић: ДУХОВНО ЈЕДИНСТВО СРБА

Screenshot_1
Наредни чланак

КАРАЂОРЂЕ: Ко уради ово ‒ даћу му шта затражи