AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je glumac Davor Dujmović

Na današnji dan, 20. septembra 1969. godine u Sarajevu je rođen glumac Davor Dujmović. Pohađao je srednju muzičku školu, a igrom slučaja u blizini te škole Kusturica je snimao „Otac na službenom putu“, te je Davor otišao na audiciju i dobio svoju prvu ulogu. Nakon uspeha tog filma, usledili su „Strategija švrake“ i „Dom za vešanje“, u kom je igrao glavnu ulogu, koja mu je donela veliku popularnost i mnoge nagrade, a proglašen je i za jednog od pet najboljih evropskih glumaca. Glumio je i u pozorištu i na televiziji, kao i u legendarnim „Nadrealistima“. Po izbijanju rata u Bosni, došao je u Beograd, gde je ponovo radio sa Kusturicom i snimio „Podzemlje“, kao i seriju „Složna braća“ sa još jednim „nadrealistom“, Neletom. Nakon rata se preselio u Banja Luku, gde je bio jedan od osnivača Fonda za kulturu Republike srpske, a poslednje mesece života proveo je u Sloveniji. Davor Dujmović, izvršio je samoubistvo 31. maja 1999. godine u slovenačkom Novom Mestu, ne napunivši trideset godina.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1772. godine rođen je književnik Joakim Vujić;
1904. godine Etnografski muzej je otvoren za javnost;
1989. godine umro je lekar, fudbaler i fudbalski radnik Mihailo Andrejević;
1990. godine umro je mašinski inženjer, konstruktor aviona, profesor i dekan Mašinskog fakulteta u Novom Sadu, Slobodan Zrnić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

dusan kanazir plakat finalna verzija (Small)
Prethodni članak

Umro je biolog i akademik Dušan Kanazir

Youtube/Printscreen
Naredni članak

Rođen je kompozitor, gitarista i pevač rok grupe EKV, Milan Mladenović