АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Давор Дујмовић

На данашњи дан, 20. септембра 1969. године у Сарајеву је рођен глумац Давор Дујмовић. Похађао је средњу музичку школу, а игром случаја у близини те школе Кустурица је снимао „Отац на службеном путу“, те је Давор отишао на аудицију и добио своју прву улогу. Након успеха тог филма, уследили су „Стратегија швраке“ и „Дом за вешање“, у ком је играо главну улогу, која му је донела велику популарност и многе награде, а проглашен је и за једног од пет најбољих европских глумаца. Глумио је и у позоришту и на телевизији, као и у легендарним „Надреалистима“. По избијању рата у Босни, дошао је у Београд, где је поново радио са Кустурицом и снимио „Подземље“, као и серију „Сложна браћа“ са још једним „надреалистом“, Нелетом. Након рата се преселио у Бања Луку, где је био један од оснивача Фонда за културу Републике српске, а последње месеце живота провео је у Словенији. Давор Дујмовић, извршио је самоубиство 31. маја 1999. године у словеначком Новом Месту, не напунивши тридесет година.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1772. године рођен је књижевник Јоаким Вујић;
1904. године Етнографски музеј је отворен за јавност;
1989. године умро је лекар, фудбалер и фудбалски радник Михаило Андрејевић;
1990. године умро је машински инжењер, конструктор авиона, професор и декан Машинског факултета у Новом Саду, Слободан Зрнић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

dusan kanazir plakat finalna verzija (Small)
Претходни чланак

Умро је биолог и академик Душан Каназир

Youtube/Printscreen
Наредни чланак

Рођен је композитор, гитариста и певач рок групе ЕКВ, Милан Младеновић