AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je glumac Bogdan Diklić

Na današnji dan, 1. avgusta 1953. godine u Bjelovaru je rođen glumac Bogdan Diklić. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a tokom školovanja počeo je amaterski da se bavi glumom, pa je 1972. godine upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. U periodu od 1975.  do 1995. godine bio je član beogradskog Narodnog pozorišta, pa potom član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, dok je značajne uloge ostvario i u „Zvezdara“ teatru, KPGT-u, Tetatru „Kult“ i drugim pozorištima. Ipak, široj populaciji najpoznatiji je po ulogama u filmovima i serijama, kojih je snimio više od stotinu, a među kojima su one iz serija „Grlom u jagode“ ili „Otvorena vrata“, i filmova „Nacionalna klasa“, „Majstori, majstori“, „Maratonci trče počasni krug“, „Variola vera“, „Balkan ekspres“, „Jagode u grlu“, „Sabirni centar“, „Lajanje na zvezde“, „Karaula“ i brojnih drugih. Takođe je dobitnik i mnogih nagrada i priznanja, poput nagrade „Pavle Vuisić“ za ukupan doprinos filmskoj umetnosti. Bogdan Diklić danas puni 63 godine i mi mu želimo srećan rođendan.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1813. godine u Beču je izašao prvi broj lista Novine serbske;
1869. godine umro je crnogorski knez Danilo Petrović;
1877. godine u zaseoku Đurići na planini Tari, Josif Pančić je pronašao novu vrstu omorike koja je po njemu dobila ime – Pančićeva omorika;
1910. godine rođen je Bojan Stupica, reditelj, arhitekta, dramaturg, profesor i pedagog;
1914. godine, četiri dana posle austrougarskog objavljivanja rata Srbiji, Francuska je proglasila opštu mobilizaciju, Nemačka je objavila rat Rusiji i potpisala savez sa Turskom, dok je Italija proklamovala neutralnost.
1952. godine rođen je političar i bivši premijer Zoran Đinđić;
1955. godine umro je Stanislav Vinaver, srpski pisac i jedna od najistaknutijih ličnosti beogradskog modernističkog pokreta između dva svetska rata.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

luis
Prethodni članak

Poginuo je muzičar Ljubiša Stojanović Luis

geca kon
Naredni članak

Rođen je knjižar i izdavač Geca Kon