АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је глумац Богдан Диклић

На данашњи дан, 1. августа 1953. године у Бјеловару је рођен глумац Богдан Диклић. Oсновну и средњу школу завршио је у родном граду, а током школовања почео је аматерски да се бави глумом, па је 1972. године уписао Факултет драмских уметности у Београду. У периоду од 1975.  до 1995. године био је члан београдског Народног позоришта, па потом члан Југословенског драмског позоришта, док је значајне улоге остварио и у „Звездара“ театру, КПГТ-у, Тетатру „Култ“ и другим позориштима. Ипак, широј популацији најпознатији је по улогама у филмовима и серијама, којих је снимио више од стотину, а међу којима су оне из серија „Грлом у јагоде“ или „Отворена врата“, и филмова „Национална класа“, „Мајстори, мајстори“, „Маратонци трче почасни круг“, „Вариола вера“, „Балкан експрес“, „Јагоде у грлу“, „Сабирни центар“, „Лајање на звезде“, „Караула“ и бројних других. Такође је добитник и многих награда и признања, попут награде „Павле Вуисић“ за укупан допринос филмској уметности. Богдан Диклић данас пуни 63 године и ми му желимо срећан рођендан.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1813. године у Бечу је изашао први број листа Новине сербске;
1869. године умро је црногорски кнез Данило Петровић;
1877. године у засеоку Ђурићи на планини Тари, Јосиф Панчић је пронашао нову врсту оморике која је по њему добила име – Панчићева оморика;
1910. године рођен је Бојан Ступица, редитељ, архитекта, драматург, професор и педагог;
1914. године, четири дана после аустроугарског објављивања рата Србији, Француска је прогласила општу мобилизацију, Немачка је објавила рат Русији и потписала савез са Турском, док је Италија прокламовала неутралност.
1952. године рођен је политичар и бивши премијер Зоран Ђинђић;
1955. године умро је Станислав Винавер, српски писац и једна од најистакнутијих личности београдског модернистичког покрета између два светска рата.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

luis
Претходни чланак

Погинуо је музичар Љубиша Стојановић Луис

geca kon
Наредни чланак

Рођен је књижар и издавач Геца Кон