АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је геолог-палеонтолог, професор и академик Никола Пантић

На данашњи дан, 18. децембра 1927. године у Смедереву је рођен геолог-палеонтолог, редовни професор Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду и академик Никола Пантић. Основну школу и ниже разреде гимназије учио је у Новом Саду, Сомбору, Суботици, Београду и Смедереву, а матурирао је после Другог светског рата у Панчеву. Дипломирао је 1951. године на геолошко-палеонтолошкој групи Природно-математичког факултета у Београду, и исте године је изабран за асистента. Пет година потом је докторирао тезом Биостратиграфија фосилних флора Србије, после чега је постао доцент, па 1962. године ванредни, а потом 1968. године и редовни професор Рударско-геолошког факултета у Београду, што је остао до пензионисања 1993. године. Био је и члан САНУ, где је водио Одбор за палеофлору и палеофауну и био члан многих других одбора, савета и института, као и председник пројектног савета Министарства за заштиту човекове средине на проучавању заштите природе, председник Савета Природњачкког музеја у Београду, председник Српског геолошког друштва и председник Савеза геолошких друштава Југославије. На Факултету је био шеф Геолошког одсека и руководио је радом разних факултетских комисија, смером за палеоботанику и смером за каустобиолите на последипломским студијама. У последипломској настави био је ангажован и на Рударском факултету у Тузли, као и на Загребачком свеучилишту. Предавао је у Центру за мултидисциплинарне студије у Београду и био гостујући професор на Пенсилванијском државном универзитету, као и на Геолошком институту Техничке велике школе у Цириху. Своја научна достигнућа презентовао је у више од 300 радова објављених у земљи и иностранству, а она су примену нашла у решавању многих проблема у палеобиогеографији, палеоклиматологији и реконструисању геолошке историје Алпа и Балканског полуострва. Пантић је био члан Швајцарског геолошког друштва, Америчке асоцијације палинолога, Унесковог националног комитета „Човек и биосфера“, као и почасни члан Палеонтолошког друштва при Украјинској академији наука и почасни члан Југословенске инжењерске академије. Добитник је и многих признања и награда, а нека од његових најзначајнијих дела су Трактати о јединству, хармонији и укрштању природног и духовног, Записи из геолошке историје, као и редактура капиталног издања Сабрана дела Милутина Миланковића у седам књига. Професор Никола Пантић преминуо је 21. новембра 2002. године у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1845. године рођен је политичар, дугогодишњи председник владе Краљевине Србије и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, оснивач и вођа Народне радикалне странке, Никола Пашић;
1997. године умро је спортски новинар Владан Стојаковић;
2006. године умро је спортски новинар Срђан Кнежевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Јасна Шекарић
Претходни чланак

Рођена је Јасна Шекарић – најбољи стрелац XX века

200px-SvetolikRankovic
Наредни чланак

Рођен је писац Светолик Ранковић