AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je geograf, profesor i akademik Petar Jovanović

Na današnji dan, 9. marta 1893. godine u selu Dobrača rođen je geograf, profesor i akademik Petar Jovanović.

Posle gimnazije koju je završio u Kragujevcu, upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, ali su mu studije prekidane zbog balkanskih kao i Prvog svetskog rata u kome je učestvovao i dobio čin oficira. Studirao je potom u Rimu, Firenci i Parizu i diplomirao 1920. godine u Beogradu.

Bio je asistent Jovana Cvijića, a po odbrani doktorske teze izabran je ze docenta Filozofskog fakulteta u Skoplju, gde je osnovao Katedru za geografiju i Geografski institut. Na tom fakultetu izabran je za vanrednog profesora 1925, a za redovnog 1932. godine. U Skoplju je osnovao Narodni univerzitet i bio njegov dugogodišnji predsednik, a pored toga bio je predsednik Planinarskog društva i Turističkog saveza, te je zbog ugleda visokog intelektualca koji je uživao bio biran i za gradonačelnika. Iz Skoplja su ga nakon okupacije 1941. godine proterali Bugari, te se sledeće godine u Beogradu penzionisao ne želeći da sarađuje sa Nedićem. Ipak, posle rata je vraćen u službu kao redovni profesor geografije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Bio je član SANU i njen sekretar u jednom periodu, šef Katedre za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osnivač i upravnik Geografskog instituta Jovan Cvijić pri SANU, počasni član Čehoslovačkog geografskog društva u Pragu i stalni član Nacionalnog komiteta Geografske unije za Jugoslaviju.

Glavni doprinos nauci Petra Jovanovića je u originalnom teorijskom i metodološkom proučavanju fluvijalne erozije na uzdužnim rečnim profilima. Njegovu do sada sastavljenu bibliografiju čini 57 naučnih radova, a zna se da je pred kraj života spremao i obimno delo O reljefu niske Šumadije, koje nažalost nije stigao da uradi, jer je iznenada preminuo 15. novembra 1957. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1920. godine rođen je jedan od najvećih jugoslovenskih atletičara, Franjo Mihalić;
1939. godine rođen je vajar i profesor Milun Vidić;
1960. godine rođen je jedan od najtrofejnijih košarkaških trenera na svetu i bivši igrač, Željko Obradović;
1991. godine u Beogradu su izbile velike opozicione demonstracije.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

cashbox-1642989_960_720
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

sibenik-i-dalje-249
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ