LjudiNa današnji dan

Rođen je genetičar i profesor Miodrag Stojković

Na današnji dan, 5. jula 1964. godine u Leskovcu je rođen genetičar i profesor Miodrag Stojković.

Osnovnu i srednju školu je završio u rodnom gradu, Veterinarski fakultet u Beogradu, a nakon nostrifikacije diplome i postdiplomskih studija u Minhenu, doktorirao je iz oblasti embriologije i biotehnologije, i postao jedan od prvih naučnika u Evropi koji se bavio kloniranjem domaćih životinja.

Od 2002. godine je Njukaslu, u Engleskoj, radio sa ljudskim embrionalnim matičnim ćelijama, da bi potom postao asistent, pa profesor na Medicinskom fakultetu i zamenik direktora Instituta za humanu genetiku.

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu je šef katedre genetike, a u Leskovcu je otvorio specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta.

Miodrag Stojković je, pored ostalog, bio i predsednik Upravnog odbora Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu, a do sada je objavio stotine naučnih radova, počasni je građanin Leskovca i dobitnik Sretenjskog ordena.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1889. godine umro je pisac Jakov Ignjatović;
1928. godine rođen je pesnik i akademik Stevan Raičković;
1929. godine rođen je psihijatar, akademik i osnivač Srpske demokratske stranke u Hrvatskoj Jovan Rašković;
1941. godine formiran je zloglasni logor na Banjici.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Janko Jelić
Prethodni članak

INTERVJU SA JANKOM JELIĆEM: Samoobmanjivanje je nasušna čovjekova potreba

Crkva presvete Bogorodice u Gotovuši
Naredni članak

Kosovo i Metohija: Crkva presvete Bogorodice u Gotovuši