ЉудиНа данашњи дан

Рођен је генетичар и професор Миодраг Стојковић

На данашњи дан, 5. јула 1964. године у Лесковцу је рођен генетичар и професор Миодраг Стојковић.

Основну и средњу школу је завршио у родном граду, Ветеринарски факултет у Београду, а након нострификације дипломе и постдипломских студија у Минхену, докторирао је из области ембриологије и биотехнологије, и постао један од првих научника у Европи који се бавио клонирањем домаћих животиња.

Од 2002. године је Њукаслу, у Енглеској, радио са људским ембрионалним матичним ћелијама, да би потом постао асистент, па професор на Медицинском факултету и заменик директора Института за хуману генетику.

На Медицинском факултету Универзитета у Крагујевцу је шеф катедре генетике, а у Лесковцу је отворио специјалну болницу за лечење стерилитета.

Миодраг Стојковић је, поред осталог, био и председник Управног одбора Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство у Београду, а до сада је објавио стотине научних радова, почасни је грађанин Лесковца и добитник Сретењског ордена.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1889. године умро је писац Јаков Игњатовић;
1928. године рођен је песник и академик Стеван Раичковић;
1929. године рођен је психијатар, академик и оснивач Српске демократске странке у Хрватској Јован Рашковић;
1941. године формиран је злогласни логор на Бањици.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Јанко Јелић
Претходни чланак

ИНТЕРВЈУ СА ЈАНКОМ ЈЕЛИЋЕМ: Самообмањивање је насушна човјекова потреба

Црква пресвете Богородице у Готовуши
Наредни чланак

Косово и Метохија: Црква пресвете Богородице у Готовуши