AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je fudbalski golman Milutin Šoškić

Na današnji dan, 31. decembra 1937. godine u selu Jablanica kod Peći je rođen fudbalski golman Milutin Šoškić.

Iako je fudbal sa jedanaest godina počeo da trenira u Crvenoj zvezdi, ubrzo je prešao u Partizan, postao omladinski reprezentativac, kapiten i najbolji igrač juniorskog tima.

Sa crno-belima, za koje je igrao do 1966. godine, osvojio je četiri šampionata Jugoslavije i jedan kup, te bio deo ekipe koja je te njegove poslednje godine stigla do finala Kupa evropskih šampiona i tu izgubila sa 2:1 od Real Madrida.

Nakon toga je potpisao za nemački Keln, gde je doživeo dva teška preloma noge, koja su ga na kraju 1971. godine koštala završetka igračke karijere. Završio je potom višu trenersku školu i sledeće godine postao trener OFK Beograda, što je bio narednih pet sezona.

Trenirao je posle toga Kikindu i bio pomoćni trener u Partizanu, da bi 1993. godine postao trener golmana reprezentacije SAD, i za trinaest godina provedenih tamo sarađivao sa nekoliko vrhunskih golmana te zemlje.

U reprezentaciji Jugoslavije je zamenio Bearu i čuvao domaću mrežu od 1959. do 1966. godine, postavši sa „plavima“ olimpijski šampion 1960. u Rimu, vicešampion Evrope u Francuskoj i polufinalista Svetskog prvenstva 1962. godine u Čileu.

Jedan od naših najboljih golmana je takođe dobio mnoge lične nagrade i priznanja tokom svoje karijere, a jedno od njih je bilo i poziv da 1965. godine nastupi za „tim sveta“.

Srećan rođendan!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1908. godine umrla je glumica Vela Nigrinova;
1908. godine rođen je teatrolog i novinar Borivoje Bora Glišić;
1931. godine rođen je klarinetista Božidar Boki Milošević;
1948. godine rođen je književnik i novinar Slobodan Žikić;
2009. godine umro je prvak Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, Rade Vučić;
2013. godine umro je pravnik, profesor i akademik Ljubomir Tadić.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

stevan_supljikac
Prethodni članak

Umro je vojvoda Stevan Šupljikac

250px-Nikola_Aleksić
Naredni članak

Umro je slikar Nikola Aleksić