AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je fudbaler i trener Vladica Popović

Na današnji dan, 17. marta 1935. godine u Zemunu je rođen fudbaler i trener Vladimir Vladica Popović.

Fudbal je počeo da trenira u Crvenoj zvezdi, a za prvi tim je igrao od 1953. do 1965. godine i za to vreme osvojio pet šampionskih titula, tri Kupa i Dunavski kup, odigravši 499 utakmica i postigavši trideset osam golova, te je tako postao peti na večnoj listi po broju igara za crveno-bele. Nastupao je zatim za klubove iz Štutgarta i karijeru završio u Deportivu Kanarijasa iz Venecuele 1969. godine. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je dvadeset utakmica i bio član tima koji je 1956. godine uzeo srebro na Olimpijskim igrama u Melburnu.

Nakon igračke karijere se posvetio trenerskom poslu. Vodio je prvo nekoliko klubova iz Kolumbije i Venecuele, osvojivši sa svakim titulu prvaka države, posle čega se vratio u Jugoslaviju, trenirao Napredak i Trepču, te 1980.godine postao član stručnog štaba Crvene zvezde kao rukovodilac omladinskih timova. Tokom te decenije je još u par navrata trenirao kolumbijski Deportivo Kali, da bi 1991. godine stao na čelo prvog tima, tada evropskih šampiona, Crvene zvezde i sa njima decembra iste godine u Tokiju osvojio titulu nezvaničnog prvaka sveta, kao i poslednje okrnjeno prvenstvo SFRJ.

Potom je Vladica Popović bio i trener peruanske reprezentacije i još nekih južnoameričkih klubova, kao i predsednik sekcije veterana u Crvenoj zvezdi.

Srećan rođendan!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1890. godine umro je književnik i ekonomista Dimitrije Mita Rakić;
1906. godine umro je oficir i istoričar Avram Đukić;
1952. godine rođen je fizičar Marko Vukobrat Jarić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

walnuts-nuts-healthy-shell-45211
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

taxes-tax-evasion-police-handcuffs
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ