На данашњи дан

Рођен је фудбалер, тренер и професор Милорад Арсенијевић Балерина

На данашњи дан, 6. јуна 1906. године у Смедереву је рођен фудбалер, тренер и професор Милорад Арсенијевић Балерина.

Детињство је провео у Шапцу, где му је отац службовао. Ту је са четрнаест година почео да игра фудбал у подмлатку Мачве и убрзо постао првотимац. Након матурирања отишао је на студије техничких наука у Београд и прешао у БСК, те 1927. године против Мађарске дебитовао и за репрезентацију Југославије, за коју је наступао наредних девет година, одигравши 52 утакмице.

Био је члан нашег тима на Олимпијским играма у Амстердаму и на првом Светском првенству у Монтевидеу. Након играчке каријере био је у неколико наврата и селектор репрезентације, те је водио тим на Светском првенству у Бразилу и довео га до два финала на Олимпијским играма, 1948. и 1952. године.

Био је и професор Електромашинског и Саобраћајног факултета, као и аутор две књиге и више научних радова, а дуго година је аматерски тренирао и нижеразредни београдски клуб Жељезничар.

Милорад Арсенијевић Балерина преминуо је 18. марта 1987. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1896. године у Београду је одржана прва филмска пројекција;
1815. године током Другог српског устанка, на Љубићу је погинуо командант српске артиљерије и војвода оба српска устанка Танаско Рајић;
1924. године рођен је историчар архитектуре, професор и академик Војислав Кораћ;
1948. године рођен је музичар и глумац Владимир Савчић Чоби.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Untitled
Претходни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (6. јун)

apartmani-beograd-glavna-posta
Наредни чланак

Обележава се Дан поштанских радника Србије