AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je fudbaler i trener, druga Zvezdina zvezda, Dragoslav Šekularac

Na današnji dan, 8. novembra 1937.godine u Štipu je rođen Dragoslav Šekularac, fudbaler, trener i druga „Zvezdina zvezdaˮ.

Kada je imao šest meseci porodica se preselila u Beograd, gde se potom i školovao, a nakon nekoliko neuspelih pokušaja da se priključi Crvenoj zvezdi, u klub ga je pozvao tadašnji trener pionira, Dimitrije Milojević – čika Mitke.

Za prvi tim je debitovao sa sedamnaest godina, 6. marta 1955. godine, i nastupao narednih jedanaest sezona, tokom kojih je osvojio pet šampionata države i jedan kup. Za reprezentaciju Jugoslavije zaigrao je 30. septembra 1956. godine i nastupao narednih deset, učestvujući na Olimpijskim igrama 1956. godine i dva Svetska prvenstva, 1958. u Švedskoj i četiri godine potom u Čileu, kada je Jugoslaviji izmaklo finale, a njemu zvanje najboljeg fudbalera na svetu.

Nakon tog šampionata dobio je poziv Juventusa, za tada rekordnih 600.000 dolara, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Postoje priče da mu je politički vrh države zabranio odlazak iz zemlje jer je bio suviše velika zvezda, te bi to odvuklo gledaoce sa stadiona.

Kako god bilo, te jeseni dogodio se i incident koji mu je umnogome promenio dalju karijeru, jer je on tada imao nepunih dvadeset pet godina i tek je u narednih nekoliko trebalo da dostigne svoj zenit, a već je bio toliko dobar.

Naime, tada je, verovatno pod utiskom svega što se oko njega dešavalo i propale ponude iz Italije, na meču između Radničkog iz Niša i Crvene zvezde ošamario sudiju, zbog čega je bio udaljen iz fudbala na godinu i po dana, što je praktično zaustavilo njegov „naletˮ.

Usledila je zatim i povreda kičme, te odlazak u nemački Karlsrue 1966. godine, kada više nije bio onaj isti igrač od pre četiri godine.

Nizali su se potom klubovi, među kojima i OFK  Beograd  jedne sezone, da bi igračku karijeru završio kao igrač „malog fudbalaˮ u SAD. Radio je nakon toga i kao trener, pa je vodio mlade selekcije Crvene zvezde, te još neke domaće i strane klubove, ali je najveći uspeh ostvario sa prvim timom Crvene zvezde kada je 1990. godine osvojio „duplu krunuˮ, stvorivši pritom okosnicu ekipe koja je naredne godine postala prvak Evrope i sveta.

Srećan rođendan, Šeki!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1805. godine oslobođeno je Smederevo u Prvom srpskom ustanku;
1827. godine rođen je pravnik, državnik i diplomata Jevrem Grujić;
1888. godine rođen je matematičar, filozof i političar, Sima Marković;
1900. godine rođen je kompozitor, dirigent i akademik Mihailo Vukdragović;
1917. godine preminuo je književnik i pesnik Milutin Bojić;
1918. godine umro je novinar, publicista i političar, jedan od vođa radničkog pokreta i Srpske socijaldemokratske partije Dušan Popović;
1938. godine rođen je kompozitor, pevač i voditelj Minja Subota;
2001. godine preminula je glumica Radmila Savićević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

41662406_1349616758509021_8850943379530317824_n
Prethodni članak

SAVREMENICI: Jovan Dučić o Aleksi Šantiću

serbia-1938959_960_720
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ