AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je fudbaler i trener Blagoje Moša Marjanović

Na današnji dan, 9. septembra 1907. godine u Beogradu je rođen fudbaler i trener Blagoje Moša Marjanović.

Fudbal je počeo da igra u podmlatku Jugoslavije, a punu afirmaciju je stekao u BSK-u, sa kojima je postao višestruki šampion države i tri puta bio najbolji strelac lige.

Za jugoslovensku reprezentaciju je odigrao 57 mečeva i dao 36 golova, a po broju nastupa za „plaveˮ je nadmašen tek pedesetih godina prošlog veka. Debitovao je 15. maja 1927. godine protiv Bugarske, a oprostio se od državnog tima 3. aprila 1938. godine protiv Poljske.

Bio je učesnik i strelac na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. godine u Urugvaju i jedan od prvih naših igrača koji su za igranje u klubu primali novac, odnosno jedan od prvih profesionalaca.

Nakon igračke karijere počeo je da se bavi trenerskim poslom, u čemu ga je prekinuo Drugi svetski rat, tokom koga je kao vozač Jugoslovenske kraljevske vojske bio u zarobljeništvu u Nemačkoj.

Po oslobođenju je nastavio da radi kao trener, i najveće uspehe postigao je 1953. i 1955. godine, kada je sa BSK-om osvajao Državni kup, odnosno tadašnji Kup Maršala Tita, i bio vicešampion Jugoslavije 1955.

Radio je zatim u Italiji ‒ u Torinu i Kataniji, i kod nas, da bi 1961. godine doživeo težak moždani udar, od koga se nikada nije potpuno oporavio. Ipak, nastavio je da se bori, odlazi na stadion i šeta se Beogradom i naredne dvadeset tri godine.

Moša Marjanović je umro 1. oktobra 1984. godine u svom rodnom gradu, gde je i sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju.

Danas jedna ulica na Novom Beogradu i spomen-česma na gradskom stadionu u Pančevu sećaju na ime ovog čuvenog fudbalera.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1857. godine rođen je osnivač moderne srpske astronomije i meteorologije Milan Nedeljković;
1858. godine umro je pisac i advokat Bogoboj Atanacković;
1934. godine rođen je književnik Mladen Markov;
1952. godine kod Velikog ratnog ostrva potonuo je brod Niš;
1961. godine umro je slikar i profesor Vasa Pomorišac;
1997. godine umro je glumac Predrag Laković;
2001. godine umro je reditelj i profesor Radomir Bajo Šaranović;
2001. godine tadašnja Jugoslavija postala je osmi put prvak Evrope pobedivši u finalu Tursku sa 78:69, što je bila i jedina pobeda sa jednocifrenom razlikom našeg tima na tom šampionatu;
2011. godine umro je pijanista, kompozitor i pedagog Dušan Trbojević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Putovanja Sv. Save po istočnohrišćanskiim zemljama (1191–1235), crtež Aleksandra Deroka (1939)
Prethodni članak

Putovanja Sv. Save u Jermeniju i dolazak Jermena u Srbiju

Naredni članak

SKALA A–Š: Pisac Aleksandar Gatalica