АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је фудбалер и тренер Благоје Моша Марјановић

На данашњи дан, 9. септембра 1907. године у Београду је рођен фудбалер и тренер Благоје Моша Марјановић.

Фудбал је почео да игра у подмлатку Југославије, а пуну афирмацију је стекао у БСК-у, са којима је постао вишеструки шампион државе и три пута био најбољи стрелац лиге.

За југословенску репрезентацију је одиграо 57 мечева и дао 36 голова, а по броју наступа за „плавеˮ је надмашен тек педесетих година прошлог века. Дебитовао је 15. маја 1927. године против Бугарске, а опростио се од државног тима 3. априла 1938. године против Пољске.

Био је учесник и стрелац на првом Светском првенству у фудбалу 1930. године у Уругвају и један од првих наших играча који су за играње у клубу примали новац, односно један од првих професионалаца.

Након играчке каријере почео је да се бави тренерским послом, у чему га је прекинуо Други светски рат, током кога је као возач Југословенске краљевске војске био у заробљеништву у Немачкој.

По ослобођењу је наставио да ради као тренер, и највеће успехе постигао је 1953. и 1955. године, када је са БСК-ом освајао Државни куп, односно тадашњи Куп Маршала Тита, и био вицешампион Југославије 1955.

Радио је затим у Италији ‒ у Торину и Катанији, и код нас, да би 1961. године доживео тежак мождани удар, од кога се никада није потпуно опоравио. Ипак, наставио је да се бори, одлази на стадион и шета се Београдом и наредне двадесет три године.

Моша Марјановић је умро 1. октобра 1984. године у свом родном граду, где је и сахрањен у породичној гробници на Новом гробљу.

Данас једна улица на Новом Београду и спомен-чесма на градском стадиону у Панчеву сећају на име овог чувеног фудбалера.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1857. године рођен је оснивач модерне српске астрономије и метеорологије Милан Недељковић;
1858. године умро је писац и адвокат Богобој Атанацковић;
1934. године рођен је књижевник Младен Марков;
1952. године код Великог ратног острва потонуо је брод Ниш;
1961. године умро је сликар и професор Васа Поморишац;
1997. године умро је глумац Предраг Лаковић;
2001. године умро је редитељ и професор Радомир Бајо Шарановић;
2001. године тадашња Југославија постала је осми пут првак Европе победивши у финалу Турску са 78:69, што је била и једина победа са једноцифреном разликом нашег тима на том шампионату;
2011. године умро је пијаниста, композитор и педагог Душан Трбојевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Путовања Св. Саве по источнохришћанскиим земљама (1191–1235), цртеж Александра Дерока (1939)
Претходни чланак

Путовања Св. Саве у Јерменију и долазак Јермена у Србију

Наредни чланак

СКАЛА А–Ш: Писац Александар Гаталица