AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je fudbaler i selektor Aleksandar Tirnanić Tirke

Na današnji dan, 15. jula 1910. godine u Krnjevu je rođen fudbaler i selektor Jugoslavije Aleksandar Tirnanić Tirke. Porodica se ubrzo preselila u Beograd, a potom mu je na početku Prvog svetskog rata, kao vojnik, poginuo otac, te ga je podigla samohrana majka, koja je kasnije poginula u bombardovanju Beograda 1944. godine. Fudbal je počeo da igra na terenima Bare Venecije, koji su se nalazili između današnjeg Beogradskog sajma i glavne železničke stanice. Tu ga je primetio trener Radenko Mitrović i odveo ga u podmladak fudbalskog kluba „Jugoslavija“, odakle je on posle godinu dana prešao u rivalski BSK. Za seniorski tim debitovao je sa sedamnaest godina i tu ostao do kraja karijere, odigravši za njih 500 utakmica i osvojivši 5 titula prvaka države. Za reprezentaciju tadašnje Jugoslavije debitovao je oktobra 1929. i do 1940. godine odigrao 50 utakmica, postigao 12 golova i bio učesnik i strelac na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu, 1930. godine u Urugvaju, a 1936. godine bio je jedan od sportista koji su podržavali bojkot Olimpijskih igara u Berlinu. Bio je jedan od prvih srpskih fudbalskih profesionalaca, a posle Drugog svetskog rata radio je 37 godina u Fudbalskom savezu Jugoslavije i sastavio 102 državne reprezentacije, bio selektor na dva svetska prvenstva i trima olimpijskim igrama, među kojima su i rimske 1960. godine, kada je osvojeno zlato. Aleksandar Tirnanić preminuo je u osamdeset i trećoj godini života, 13. decembra 1992. godine u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1663. godine u Perastu je rođen Marko Martinović, pomorac, matematičar i jedan od najučenijih ljudi svog vremena.
1847. godine u Kragujevcu je izašao je prvi broj Glasa javnosti;
1922. godine rođen je Božidar Petrović, srpski arhitekta i redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu;
1946. godine završen je “Beogradski proces“;
1993. godine umro je slikar Boža Ilić.

 

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

misevic
Prethodni članak

Rođen je slikar Radenko Mišević

Darko-Kraljic-kompozitor
Naredni članak

Umro je autor pesme „Devojko mala“ i mnogih drugih, Darko Kraljić