АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је фудбалер и селектор Александар Тирнанић Тирке

На данашњи дан, 15. јула 1910. године у Крњеву је рођен фудбалер и селектор Југославије Александар Тирнанић Тирке. Породица се убрзо преселила у Београд, а потом му је на почетку Првог светског рата, као војник, погинуо отац, те га је подигла самохрана мајка, која је касније погинула у бомбардовању Београда 1944. године. Фудбал је почео да игра на теренима Баре Венеције, који су се налазили између данашњег Београдског сајма и главне железничке станице. Ту га је приметио тренер Раденко Митровић и одвео га у подмладак фудбалског клуба „Југославија“, одакле је он после годину дана прешао у ривалски БСК. За сениорски тим дебитовао је са седамнаест година и ту остао до краја каријере, одигравши за њих 500 утакмица и освојивши 5 титула првака државе. За репрезентацију тадашње Југославије дебитовао је октобра 1929. и до 1940. године одиграо 50 утакмица, постигао 12 голова и био учесник и стрелац на првом Светском првенству у фудбалу, 1930. године у Уругвају, а 1936. године био је један од спортиста који су подржавали бојкот Олимпијских игара у Берлину. Био је један од првих српских фудбалских професионалаца, а после Другог светског рата радио је 37 година у Фудбалском савезу Југославије и саставио 102 државне репрезентације, био селектор на два светска првенства и трима олимпијским играма, међу којима су и римске 1960. године, када је освојено злато. Александар Тирнанић преминуо је у осамдесет и трећој години живота, 13. децембра 1992. године у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1663. године у Перасту је рођен Марко Мартиновић, поморац, математичар и један од најученијих људи свог времена.
1847. године у Крагујевцу је изашао је први број Гласа јавности;
1922. године рођен је Божидар Петровић, српски архитекта и редовни професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду;
1946. године завршен је “Београдски процес“;
1993. године умро је сликар Божа Илић.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

misevic
Претходни чланак

Рођен је сликар Раденко Мишевић

Darko-Kraljic-kompozitor
Наредни чланак

Умро је аутор песме „Девојко мала“ и многих других, Дарко Краљић