AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je fudbaler Predrag Mijatović

Na današnji dan, 19. januara 1969. godine, u Titogradu je rođen jedan od najboljih ovdašnjih fudbalera Predrag Mijatović.

Za prvi tim FK Budućnost je zaigrao u sezoni 1986/87, i tu ostao do 1990. godine, kada je prešao u Partizan, sa kojima je u naredne tri sezone osvojio jedan Kup države i jedan šampionat.

Naredne tri sezone je igrao za Valensiju, osvojivši 1996. godine drugo mestu u prvenstvu i zvanje najboljeg igrača u Španiji.

Tako je sledeće godine potpisao za Real Madrid i sa njima za tri godine osvojio prvenstvo i postao prvak Evrope i sveta, postigavši i to da u izboru Frans fudbala bude proglašen za drugog najboljeg fudbalera na kontinentu 1997. godine, posle Brazilca Ronalda.

Takođe je u finalu Lige šampiona 1998. godine protiv Juventusa postigao jedini gol, kojim je Real posle 32 godine ponovo postao prvak Evrope.

Nastupao je zatim tri godine za italijansku Fiorentinu, sa kojima je osvojio Kup Italije, da bi karijeru završio u španskom Levanteu.

Predrag Mijatović je za reprezentaciju od 1989. do 2003. godine odigrao 73 utakmice i postigao 26 golova, učestvujući na po jednom Evropskom i jednom Svetskom prvenstvu, a bio je i član omladinske reprezentacije Jugoslavije, koja je u Čileu postala prvak sveta.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1785. godine umro je književnik i graver Zaharije Stefanović Orfelin;
1847. godine rođen je književnik Milovan Glišić;
1902. godine rođen je istoričar, jedan od najvećih svetskih vizantologa i akademik Georgije Ostrogorski;
1932. godine rođen je arheolog, profesor i akademik Nikola Tasić;
1938. godine umro je književnik i akademik Branislav Nušić;
1945. godine umro je vojvoda Petar Bojović;
1949. godine rođena je balerina i pedagog Zoja Begoli;
1960. godine rođen je glumac Žarko Laušević;
1981. godine umro je hemičar, profesor i akademik Vukić Mićović;
1983. godine umro je lekar i profesor Aleksandar Kostić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Novica_Petkovic
Prethodni članak

Rođen je književnik i profesor Novica Petković

pQ0k9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWkRFN01EQV8vOTU3ZjNjYjU3MTI2Nzg1NjVhOTk3MmRiM2E2MjZiMzYuanBnkZMCzQLkAIEAAQ
Naredni članak

Rođen je filmski radnik Radoslav Zelenović