AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je fudbaler Milan Galić

Na današnji dan, 8. marta 1938. godine u Bosanskom Grahovu je rođen fudbaler Milan Galić.

Tokom Drugog svetskog rata je ostao siroče i završio u dečijem domu u Zrenjaninu, gde je počeo da igra fudbal i sa četrnaest godina da trenira u Proleteru. Sa dvadeset je prešao u Partizan i sa ovim klubom osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije i odigrao finale Kupa evropskih šampiona 1966. godine, u kome su bili poraženi od madridskog Reala. Nakon toga je prešao u Standard iz Liježa, sa kojim je takođe bio dva puta prvak Belgije, kao i osvajač Kupa, da bi karijeru završio u francuskom Remsu.

Za reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 1959. godine i već u prvom minutu postigao pogodak protiv Bugarske u meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Sledeće godine je bio član one ekipe koja je postala Olimpijski šampion u Rimu, postigavši gol na svakoj utakmici i podelivši titulu najboljeg strelca tog takmičenja. Dve godine potom je na Svetskom prvenstvu u Čileu sa državnim timom stigao do polufinala i bio proglašen za najboljeg sportistu Jugoslavije.

Odigao je ukupno pedeset jedan meč za reprezentaciju i postigao trideset i sedam golova, što ga čini drugim strelcem u istoriji zemlje čiji je Beograd glavni grad, a procentualno prvim.

Zanimljivo je da je po okončanju igračke karijere završio Pravni fakultet i radio u Fudbalskom savezu kao pravni savetnik do 2005. godine.

Milan Galić je umro 13. septembra 2014. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1847. godine rođen je hemičar, akademik i prvi rektor Beogradskog univerziteta Sima Lozanić;
1879. godine rođen je slikar, vajar i pisac Mihailo Milovanović;
1888. godine umro je botaničar, prirodnjak i prvi predsednik Srpske kraljevske akademije Josif Pančić;
1931. godine rođen je novinar i satiričar Vladimir Bulatović Vib;
1986. godine reprezentacija Jugoslavije prvi put je postala svetski šampion u rukometu;
2009. godine umrla je džez pevačica Mara Janković.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

24900173_2096860910331139_119603465687453160_n
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

cashbox-1642989_960_720
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ