AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je frulaš Bora Dugić

Na današnji dan, 10. juna 1949. godine u Đurđevu kod Kragujevca je rođen frulaš Bora Dugić.

Već sa četiri, pet godina je počeo da svira i interesuje se za muziku, što je nastavio i nakon preseljenja u Kragujevac, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, te upisao Odsek matematike na Višoj pedagoškoj školi.

Uporedo sa učenjem je bio i član kragujevačkog KUD Abrašević, te potom član Velikog narodnog orkestra Radio-televizije Beograd.

Kao solista je održao više od stotinu koncerata širom sveta, izvodeći uglavnom svoje kompozicije na svojeručno pravljenim frulama znatno poboljšanih karakteristika od uobičajenih, u čijoj izradi najčešće koristi i svojeručno napravljene i smišljene alate.

Bora Dugić, jedan od naših najboljih frulaša, za svoje stvaralaštvo je dobio mnoge nagrade i priznanja, među kojima su Oktobarska nagrada grada Kragujevca, Zlatni beočug i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1853. godine umro je profesor i jedan od prvih sedam članova Društva srpske slovensnosti, Dimitrije Isailović;
1868. godine ubijen je knez Mihailo Obrenović;
1875. godine umro je pesnik i doktor Jovan Grčić Milenko;
1935. godine rođen je šahovski velemajstor Milan Matulović;
1946. godine počelo je suđenje generalu Dragoslavu Mihailoviću, pod nazivom Suđenje Dragoljubu Draži Mihailoviću i ostalim kolaboracionistima za izdaju i ratne zločine počinjene na prostoru Jugoslavije za vreme rata (1941—1945);
1957. godine rođen je književnik, kritičar i profesor Mihajlo Pantić;
1991. godine umro je ilustrator i karikaturista Milorad Dobrić;
1999. godine završeno je NATO bombardovanje naše zemlje.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

unnamed
Prethodni članak

Lazar Trifunović: LUBARDINA SLIKA „KOSOVSKI BOJˮ

Ljubicacakarevic
Naredni članak

Antonije Đurić: OSVETA UČITELJICE LJUBICE