АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је фрулаш Бора Дугић

На данашњи дан, 10. јуна 1949. године у Ђурђеву код Крагујевца је рођен фрулаш Бора Дугић.

Већ са четири, пет година је почео да свира и интересује се за музику, што је наставио и након пресељења у Крагујевац, где је завршио основну школу и гимназију, те уписао Одсек математике на Вишој педагошкој школи.

Упоредо са учењем је био и члан крагујевачког КУД Абрашевић, те потом члан Великог народног оркестра Радио-телевизије Београд.

Као солиста је одржао више од стотину концерата широм света, изводећи углавном своје композиције на својеручно прављеним фрулама знатно побољшаних карактеристика од уобичајених, у чијој изради најчешће користи и својеручно направљене и смишљене алате.

Бора Дугић, један од наших најбољих фрулаша, за своје стваралаштво је добио многе награде и признања, међу којима су Октобарска награда града Крагујевца, Златни беочуг и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1853. године умро је професор и један од првих седам чланова Друштва српске словенсности, Димитрије Исаиловић;
1868. године убијен је кнез Михаило Обреновић;
1875. године умро је песник и доктор Јован Грчић Миленко;
1935. године рођен је шаховски велемајстор Милан Матуловић;
1946. године почело је суђење генералу Драгославу Михаиловићу, под називом Суђење Драгољубу Дражи Михаиловићу и осталим колаборационистима за издају и ратне злочине почињене на простору Југославије за време рата (1941—1945);
1957. године рођен је књижевник, критичар и професор Михајло Пантић;
1991. године умро је илустратор и карикатуриста Милорад Добрић;
1999. године завршено је НАТО бомбардовање наше земље.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

unnamed
Претходни чланак

Лазар Трифуновић: ЛУБАРДИНА СЛИКА „КОСОВСКИ БОЈˮ

Ljubicacakarevic
Наредни чланак

Антоније Ђурић: ОСВЕТА УЧИТЕЉИЦЕ ЉУБИЦЕ