AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je fizičar i astronom Milan Dimitrijević

Na današnji dan, 24. avgusta 1947. godine u Leskovcu je rođen astronom i fizičar Milan Dimitrijević.

Astronomiju i fiziku je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, gde je potom magistrirao i doktorirao 1978. godine.

Radio je u beogradskom Institutu za fiziku, Institutu za primenjenu fizkiku i Astronomskoj opservatoriji, čiji je osam godina bio i direktor.

Takođe je predavao na postdiplomskim i doktorskim studijama na Matematičkom fakultetu, kao i na evropskim Astromundus master studijama.

Pored svojih naučniih radova koji su prvenstveno iz oblasti astronomije, određenih oblasti fizike, primenjene matematike, informatičkih tehnologija i istorije i filosofije prirodnih nauka, dao je znatan doprinos i u proučavanju istorije astronomije kod Srba.

Analizirao je dela Milutina Milankovića i Đorđa Stanojevića, istraživao dela vizantijskog astronoma Nićifora Grigore, Vasilija Velikog, Rige od Fere, presokratovskih filosofa, kao i kosmičke motive u srpskoj srednjovekovnoj numizmatici. Objavio je nekoliko stotina naučnih radova u brojnim međunarodnim naučnim časopisima, desetak knjiga i snimio isto toliko televizijskih serija o astronomiji.

Milan Dimitrijević je organizovao dvadesetak međunarodnih i domaćih konferencija i ostvario izuzetno uspešnu međunarodnu saradnju sa mnogobrojnim evropskim univerzitetima, institutima i opservatorijama, vršeći više značajnih funkcija i dobivši mnoge nagrade i priznanja za svoj rad.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1874. godine rođen je istoričar, profesor i akademik Stanoje Stanojević;
1914. godine završene su operacije u vezi sa Cerskom bitkom;
1923. godine rođena je harmonikašica i kompozitor Radojka Živković;
1946. godine rođen je reditelj Goran Marković;
1974. godine umro je književnik Velimir Živojinović-Masuka;
2008. godine umro je je književnik Branislav Dragojević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

B&bnikolic
Prethodni članak

JAŠUNJSKI MANASTIRI

iandric001p1
Naredni članak

IVO ANDRIĆ: DOBAR FRANCUSKI JE SAMO JEZIK FRANCUZA