АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је физичар и астроном Милан Димитријевић

На данашњи дан, 24. августа 1947. године у Лесковцу је рођен астроном и физичар Милан Димитријевић.

Астрономију и физику је дипломирао на Природно-математичком факултету у Београду, где је потом магистрирао и докторирао 1978. године.

Радио је у београдском Институту за физику, Институту за примењену физкику и Астрономској опсерваторији, чији је осам година био и директор.

Такође је предавао на постдипломским и докторским студијама на Математичком факултету, као и на европским Астромундус мастер студијама.

Поред својих научниих радова који су првенствено из области астрономије, одређених области физике, примењене математике, информатичких технологија и историје и философије природних наука, дао је знатан допринос и у проучавању историје астрономије код Срба.

Анализирао је дела Милутина Миланковића и Ђорђа Станојевића, истраживао дела византијског астронома Нићифора Григоре, Василија Великог, Риге од Фере, пресократовских философа, као и космичке мотиве у српској средњовековној нумизматици. Објавио је неколико стотина научних радова у бројним међународним научним часописима, десетак књига и снимио исто толико телевизијских серија о астрономији.

Милан Димитријевић је организовао двадесетак међународних и домаћих конференција и остварио изузетно успешну међународну сарадњу са многобројним европским универзитетима, институтима и опсерваторијама, вршећи више значајних функција и добивши многе награде и признања за свој рад.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1874. године рођен је историчар, професор и академик Станоје Станојевић;
1914. године завршене су операције у вези са Церском битком;
1923. године рођена је хармоникашица и композитор Радојка Живковић;
1946. године рођен је редитељ Горан Марковић;
1974. године умро је књижевник Велимир Живојиновић-Масука;
2008. године умро је је књижевник Бранислав Драгојевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

B&bnikolic
Претходни чланак

ЈАШУЊСКИ МАНАСТИРИ

iandric001p1
Наредни чланак

ИВО АНДРИЋ: ДОБАР ФРАНЦУСКИ ЈЕ САМО ЈЕЗИК ФРАНЦУЗА