AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je filozof i političar Dragoljub Mićunović

Na današnji dan, 14. jula 1930. godine u Kuršumliji je rođen filozof i političar Dragoljub Mićunović.

Detinjstvo je proveo u Skoplju, a gimnaziju, koja je zbog dvadeset meseci provedenih na Golom otoku bila prekinuta, završio je u Prokuplju. Upisao je potom i diplomirao filozofiju na beogradskom Filozofskom fakultetu.

Još kao student je objavljivao književne kritike i filozofske tekstove, te posećivao predavanja iz pozorišne režije na Pozorišnoj akademiji, da bi po dilomiranju 1954. godine otišao u Kruševac i naredne tri godine predavao filozofiju i psihologiju u Učiteljskoj školi i kruševačkoj gimnaziji.

U Kruševcu je takođe sa grupom intelektualaca pokrenuo časopis Bagdala, režirao pozorišne predstave i pisao pozorišne kritike, a u tom periodu je studirao i pravo na beogradskom Pravnom fakultetu.

Nakon povratka u Beograd se bavio školskim i pedagoškim reformama u Zavodu za školstvo i Pedagoškom institutu, i 1960. godine je bio izabran za asistenta na Filozofskom fakultetu, gde je ubrzo doktorirao.

Bio je aktivan u redakciji časopisa Filozofija, savetu časopisa Praksis i odboru Korčulanske filozofske škole, a 1968. je bio i jedan od organizatora studentskih demonstracija.

Sedam godina kasnije je uklonjen sa Univerziteta u Beogradu i sledećih osam godina je proveo uglavnom u Nemačkoj. U Beogradu je bio potom jedan od osnivača Instituta za filozofiju i socijalnu teoriju, kao i član Jugoslovenskog foruma za ljudska prava u okviru čega se borio za oslobađanje političkih zatvorenika i reformu krivičnog prava i krivičnog procesa.

Godine 1989. je bio jedan od onih koji su obnovili rad Demokratske stranke, te sledeće godine bio izabran za njenog predsednika i poslanika u Skupštini Srbije. Narednih godina je bio član i drugih stranaka koje su nastajale razdvajanjem i spajanjem demokratski orijentisanih stranaka, pa je 2003. godine postao i predsednik Skupštine Srbije i Crne Gore.

Dragoljub Mićunović je tokom svoje duge karijere obavljao takođe i druge funkcije i dobio različita priznanja i odlikovanja za svoj rad.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1902. godine osnovano je Srpsko kulturno-prosvetno društvo Prosvjeta u Sarajevu;
1920. godine rođen je slikar Radenko Mišević;
1923. godine rođen je slikar i profesor Božidar Prodanović;
1930. godine reprezentacija Jugoslavije odigrala je svoju prvu utakmicu na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu;
1943. godine rođen je arhitekta i heraldičar Dragomir Acović;
1965. godine umro je diplomata i kolekcionar Pavle Beljanski.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Manastir313
Prethodni članak

Kralj Milutin – ktitor crkve na Sinaju

Screenshot_1
Naredni članak

Rastko Petrović: ŽIVIM U DIMENZIJAMA VREDNOSTI