АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је филолог, професор и академик Иван Клајн

На данашњи дан, 31. јануара 1937. године у Београду, рођен је филолог, професор и академик Иван Клајн.

Након завршених студија италијанског језика и књижевности на београдском Филолошком факултету почео је да ради као новинар-преводилац у Илустрованој политици. Две године касније прешао је да ради и на факултету као професор за италијански језик и упоредну граматику романских језика.

Поред Илустроване политике, његови текстови се налазе и у Политици, Политикином забавнику, Борби, НИН-у и другим листовима. Објавио је и мноштво научних радова, превода и двадесетак књига. Осим романистике, Клајново подручје рада је нормативна граматика и стандардизација савременог српског језика. Нека од његових најпознатијих дела су:  Утицаји енглеског језика у италијанском, Речник језичких недоумица и Италијанско-српски речник, за који је добио награду италијанске владе.

Иван Клајн је, између осталог, члан САНУ, Савета Вукове задужбине и сарадник Матице српске, као и добитник многих награда и признања.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1819. године рођен је књижевник  и прота Васа Живковић;
1870. године умро је капетан и добротвор Никола Чупић;
1906. године рођен је сликар и професор Бранко Шотра;
1962. године умро је карикатуриста Пјер Крижанић;
1988. године умро је сликар, професор и академик Недељко Гвозденовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Фото: Википедија
Претходни чланак

СКЕНДЕРБЕГ – ЗАБОРАВЉЕНИ СРПСКИ ЈУНАК

Краљ Петар и краљ Никола 1916. године

Извор: Црна Гора у очима Европе (Момир Марјановић)
Наредни чланак

КРАЉ НИКОЛА: ЖИВЈЕЛО НАШЕ МИЛО СРПСТВО